Rouw

In ons leven krijgen we vroeg of laat allemaal met rouw te maken. Rouw om het verlies van mensen die ons dierbaar zijn. Maar ook rouw om gebroken dromen, het verlies van een baan of het verlies van gezondheid. Rouwen is een uitputtende, verwarrende en emotionele bezigheid, waarbij je aan de ene kant heel verdrietig bent om wat jou is overkomen, maar aan de andere kant ook verder moet gaan met je leven. En hoe doe je dat in vredesnaam?

Zelf kreeg ik op verschillende manieren met rouw te maken in mijn leven. Het eerste grote verlies wat ik bewust meemaakte was het overlijden van mijn broertje toen ik 14 was, maar er zouden nog vele verliezen volgen. Verlies van andere dierbaren, maar ook van gezondheid, de droom van een eigen gezin en het vermogen om een betaalde baan te kunnen hebben. Maar studeren kan ik wél en dus besloot ik een opleiding verlies- en rouwbegeleiding te gaan doen. De kennis die ik in deze opleiding en in de gesprekken die daaruit voortvloeiden heb opgedaan deel ik met jullie in mijn blogs. Het is mijn gebed dat jullie er mee geholpen zullen zijn en erkenning, herkenning en handvatten zullen vinden voor jullie eigen rouwproces.

Blogs over rouw

Betekenis geven na verlies

Wanneer je te maken krijgt met verlies, heb je vaak het gevoel dat je je in drijfzand bevindt. Door het overlijden van een geliefde, het verlies van werk of van gezondheid wordt je identiteit onderuit gehaald. Je was een moeder in blijde verwachting, maar wie ben je nu je een miskraam hebt gekregen? Je was een zeer gewaardeerde collega, maar die rol ben je kwijt nu je met pensioen bent.  Je was iemand op wie iedereen altijd een beroep kon doen, maar nu je thuis zit met een burn out zijn je contacten met de buitenwereld sterk afgenomen.

Lees meer »

Als opa of oma overlijdt

Het overlijden van een grootouder kan een behoorlijke impact op je leven hebben. Ook al is hij of zij waarschijnlijk oud geworden. Voor veel kinderen en (jong)volwassenen is het het eerste verlies wat ze in de familiekring meemaken. Vaak ook de eerste confrontatie met een ernstige ziekte. Dat maakt veel indruk. Bovendien verlies je met een grootouder iemand van wie je veel houdt. Met wie je een speciale band had. En waar je veel herinneringen aan hebt. Of je verliest iemand die je eigenlijk helemaal niet zo goed kende. En nu zul je nooit meer de vragen kunnen stellen die je hebt over zijn of haar verleden of dat van je ouders. Hoe ga je om met het verlies van een grootouder? En hoe help je je kinderen om te gaan met het verlies van hun opa of oma?

Lees meer »

Echtscheiding en rouw

Wie gaat scheiden wordt geconfronteerd met een enorme stapel verliezen. En toch wordt er weinig gesproken over rouw na echtscheiding. Terwijl goed rouwen en proberen je rouw los te zien van de conflicten die er zijn je juist kan helpen om na een echtscheiding weer verder te gaan. Wat veroorzaakt rouw bij een scheiding? Hoe ziet die rouw eruit? En hoe kun je daarmee aan de slag gaan?

Lees meer »

Wat zeg je tegen iemand die rouwt?

Wanneer je iemand in je omgeving hebt die rouwt, wil je vaak niets liever dan een stuk troost bieden. Maar wat zeg je tegen iemand die heel verdrietig is? Hoe voorkom je dat je iemand kwetst? Hoe kun je echt woorden van troost bieden? Wat zijn de do's en dont's?

Lees meer »

Als het leven gewoon doorgaat

Wanneer je een groot verlies hebt geleden, kan het verwarrend zijn dat je leven volledig op zijn kop staat en ondertussen ook doorgaat. Terwijl je in diep verdriet gehuld bent, doe je ondertussen de was, schijnt de zon en sta je in de file tussen stapels mensen die naar hun werk gaan. 

Lees meer »

Angst om anderen te verliezen

Wie een dierbare heeft verloren aan de dood kan daarna te maken krijgen met de angst om ook anderen te verliezen. Je hebt tenslotte al eerder meegemaakt dat het onvoorstelbare jou overkwam? En er is niemand die jou kan garanderen dat het niet nog een keer gebeurt. Deze angst kan je verlammen. En niet alleen jij, maar ook de mensen om je heen kunnen hier last van krijgen. Hoe kun je het beste omgaan met de angst voor het verlies van nog meer dierbaren? Hoe voorkom je dat anderen last krijgen van jouw angst? En wanneer is het verstandig om hulp te zoeken?

Lees meer »

De invloed van rouw op je lichaam

Dat bij rouw vaak heftige emotionele reacties en soms psychische problemen kunnen ontstaan weten de meeste mensen wel. Maar dat rouw ook forse invloed kan hebben op je lichaam en kan zorgen voor lichamelijke klachten is minder bekend. Hoe komt het dat rouw ook invloed heeft op je lichaam? Welke lichamelijke klachten kun je krijgen als je rouwt? En wat kun je eraan doen?

Lees meer »

Levend verlies

De meeste mensen denken bij het woord 'rouw' aan het verlies van een dierbare. Maar rouw kan door zoveel meer dingen veroorzaakt worden. Het verlies van een baan, het verlies van gezondheid, een onvervulde kinderwens, het hebben van een kind of partner met een ernstige verslaving... Het zijn allemaal voorbeelden van situaties die ook een vorm van verlies zijn en voor rouw zorgen.

Lees meer »

Wanneer je een volwassen kind verliest

Eén van de ergste dingen die een mens kan overkomen is het verlies van een kind. Wanneer een kind sterft terwijl het nog in de kinderleeftijd is gaat meestal alle aandacht en troost uit naar de ouders. Maar wanneer een volwassen kind sterft is dat vaak anders terwijl het verdriet van de ouders er niet minder om is. 

Lees meer »

De troostende kracht van muziek

Muziek heeft een enorme invloed op de mens. Het raakt ons, kan ons met elkaar verbinden, roept herinneringen op, maakt ons vrolijk, kan ons in vervoering brengen. Maar ook als je verdrietig bent kun je veel kracht halen uit muziek. Waarom kan muziek je zo raken als je rouwt? En hoe kun je muziek positief inzetten als je verdrietig bent?

Lees meer »

Over mannen en rouw

Mannen en rouw. Het kan een ingewikkelde combinatie zijn. En dat heeft onder andere te maken met het beeld dat we hebben van mannelijkheid. Mannen zijn vaak opgevoed met het idee dat ze geen echte man zijn als ze huilen of hun gevoelens tonen. Een sterke man is een man die geen emoties toont, tenzij bij een sportwedstrijd of bij gerechtvaardigde boosheid. Een sterke man is een man die zorg draagt voor zijn vrouw en kinderen, een goede baan heeft, zelf zijn problemen oplost en geestelijk de verantwoordelijkheid draagt voor zichzelf en zijn gezin. 

Lees meer »

Ruzie na een overlijden

Helaas hoor ik het regelmatig. Dat er na het overlijden van een dierbare ruzie ontstaat. Over de uitvaart. Over iemands laatste wensen. Over de erfenis. Over allerlei kleine zaken die ineens heel groot worden en waarvan je geen idee hebt waar dat nou ineens vandaan komt.

Lees meer »

Misschien vind je dit ook interessant: