Hoogsensitiviteit

Ik was begin 20 toen ik het boek 'Hoogsensitieve Personen' van Elaine Aron in handen kreeg. Er ging een wereld voor me open. Ik was niet gek en ook niet overgevoelig, maar hoogsensitief. Sindsdien heb ik vele boeken en artikelen verslonden over dit onderwerp en ontdekt hoe ik mijn hoogsensitiviteit meer kan gaan waarderen en beter in kan zetten.

Waarom ik het dan toch nodig vind om er ook over te schrijven? Omdat ik merk dat er nog veel onwetendheid is rondom dit onderwerp, terwijl het juist zo helpend kan zijn wanneer je wat beter begrijpt hoe je in elkaar zit. Daarnaast zijn niet alle boeken en artikelen over hoogsensitiviteit even goed onderbouwd, terwijl ik dat wel belangrijk vind. En veel artikelen worden ook omgeven door een waas van zweverigheid waar ik als christen niet altijd achter kan staan. Daarom schrijf ik en is het mijn gebed dat je juist de mooie kanten en kwaliteiten van jouw hoogsensitiviteit of die van je partner of kind mag gaan ontdekken. Want hoewel het soms lastig kan zijn om hoogsensitief te zijn, is het vooral een prachtig talent wat je in mag zetten tot Zijn eer.

Blogs over hoogsensitiviteit

Omgaan met stress

Hoogsensitieve personen zijn vaak gevoelig voor stress. Hoe komt het dat zij sneller last hebben van spanning dan mensen die niet hoogsensitief zijn? Hoe uit die spanning zich? En hoe kun je voor de nodige ontspanning zorgen?

Lees meer »

Hoogbegaafd

Hoogbegaafdheid wordt vaak in verband gebracht met hoogsensitiviteit. Wat is hoogbegaafdheid? Is er een relatie tot hoogsensitiviteit? En hoe kom je als hoogbegaafd persoon tot bloei?

Lees meer »

De kracht van creativiteit

Ik ben ervan overtuigd dat ieder mens creatief is. En wie hoogsensitief is, is dat vaak zelfs nog een tikkeltje meer. Omdat je een diepe denker bent die kleine nuances opmerkt die anderen niet zien. Daardoor is je brein vaak in staat om meer verbanden te leggen en te komen met creatieve oplossingen. Dat kan in je nadeel werken, omdat je creatieve en hard werkende brein ervoor zorgt dat je sneller overprikkeld bent en meer spreekwoordelijke leeuwen en beren op de weg ziet. Maar je kunt die creativiteit ook in je voordeel laten werken en er heel veel plezier uit halen. Wat is creativiteit precies? Hoe kun je het inzetten? En wat als je zelf geen idee hebt waar jij creatief in bent?

Lees meer »

Omgaan met gevoelens van afwijzing

We hebben allemaal weleens meegemaakt dat we ons afgewezen voelden. Soms door heftige gebeurtenissen, zoals een ouder die in onze kindertijd niet beschikbaar voor ons was of een scheiding. Soms ook door onbeduidende dingen die niet per se hoeven te betekenen dat mensen ons afwijzen, zoals een onbeantwoord berichtje, een opmerking die vervelend op je overkomt of door collega's bij wie het gesprek stokt als jij aan komt lopen. Ons brein heeft vaak de onhebbelijke neiging om daar creatief over te gaan speculeren en allerlei dingen op een negatieve manier voor ons in te vullen.

Lees meer »

Loslaten

'Je moet het gewoon loslaten,' is een zin die zoveel makkelijker klinkt dan het vaak is. Want hoe laat je datgene los wat jou zo bezighoudt? Die zorgen over je kind die niet lekker in zijn vel zit. Die vervelende opmerking van je partner. Dat akkefietje op je werk. Gepieker over financiële zorgen. 

Lees meer »

Als je je tekort voelt schieten

Wanneer je hoogsensitief bent, voel je vaak goed aan hoe een ander in zijn vel zit, wat die ander nodig heeft en wat er nodig is om een bepaalde situatie te verbeteren of te voorkomen. Maar je voelt je daardoor ook bovenmate verantwoordelijk voor het welzijn van een ander en voor het reilen en zeilen in het gezin, op het werk of zelfs in de wereld. Het resultaat daarvan is dat HSP'ers vaak over hun grenzen gaan en het idee hebben dat ze tekortschieten. Er is altijd wel iemand in je omgeving die het moeilijk heeft, een conflict op het werk of een ramp in de wereld waar jij je verantwoordelijk voor voelt. Daardoor kun je gaan kampen met schuldgevoelens. Hoe ga je om met die gevoelens en kun je een gezonde balans vinden?

Lees meer »

De negatieve kant van positief denken

Positief denken is hip. Heel wat bladen, vloggers, bloggers en BN'ers benoemen alle goede dingen die positief denken en dingen die daarmee samenhangen, zoals manifesteren en het doen van affirmaties, je kunnen brengen. Ze zouden je gelukkiger maken, je zelfwaardering een boost geven, je veerkracht versterken en ervoor zorgen dat je meer voor elkaar krijgt in het leven.

Lees meer »

Hoogsensitiviteit en depressie

Hoogsensitieve mensen lijken meer risico te lopen op een depressie. Hoe kan dat? Kun je iets doen om een depressie te voorkomen? En als je er al één hebt, hoe kun je dan het beste voor jezelf zorgen?

Lees meer »

De zin en onzin van labels

Er komt steeds meer kritiek op het labelen van mensen en hun gedragspatronen in de geestelijke gezondheidszorg. De ene hulpverlener is van mening dat we alle labeltjes als hoogsensitief, ADHD en autisme per direct aan de wilgen moeten hangen. Een ander ziet juist het voordeel in van de labels. En daar waar de ene persoon er geen enkele moeite mee heeft om zichzelf hoogsensitief te noemen, wordt een ander er juist heel kriegel van als je hem vraagt of hij misschien hoogsensitief zou kunnen zijn.

Lees meer »

Omgaan met angst

Uit onderzoek blijkt dat hoogsensitieve personen meer dan gemiddeld last hebben van angstgevoelens. Hoe komt dat? Hoe ga je om met angstgevoelens? En hoe kun je ze in de toekomst voorkomen?

Lees meer »

Hoogsensitiviteit en profetie

Mensen die hoogsensitief zijn, lijken over het algemeen gevoeliger voor wat in veel boeken 'spirituele ervaringen' wordt genoemd. Google op 'hoogsensitiviteit spiritualiteit' en je krijgt 195.000 zoekresultaten. En vrijwel ieder boek over hoogsensitiviteit wijdt een klein of groter stuk aan het onderwerp spiritualiteit. Zelf ben ik een beetje allergisch voor het woord 'spiritualiteit', omdat lang niet alles wat zo genoemd wordt ook zuivere koffie is. Tegelijkertijd zie ik in mijn gesprekken met HSP'ers vaak dat ze een opener lijntje met God lijken te hebben, wat soms bijzondere gevolgen heeft die tot zegen voor henzelf en voor de mensen om hen heen zijn. Ik zie ook regelmatig dat hoogsensitieve mensen dingen lijken te weten en te (voor)voelen die voor anderen veel minder helder zijn. Of dat ze iets zeggen tegen iemand wat rechtstreeks van God lijkt te komen. Hoe kan dat? Heb je als hoogsensitief persoon de gave  van profetie? En zo ja, hoe ga je daar dan wijs mee om?

Lees meer »

De hoogsensitieve man

Steeds meer mensen ontdekken dat ze hoogsensitief zijn en plukken daar de vruchten van. Ze leren omgaan met de uitdagende kant ervan en leren het beste uit de mooie kanten te halen. Ze leren grenzen te stellen, ontdekken hoe ze kunnen voorkomen dat ze overprikkeld raken, investeren in hun relaties en laten zo ook anderen tot bloei komen.

Lees meer »

Misschien vind je dit ook interessant: