Chronisch Geliefd

Waar is God als het leven moeilijk is? Het is een vraag waar zo velen mee worstelen. Een vraag die mensen mij ook regelmatig stellen. Hoewel ik er talloze boeken over gelezen heb, heb ik er geen hapklaar, theologisch dichtgetimmerd antwoord op. Ik denk dat het leven daarvoor te complex is. Wat ik wel kan doen is je vertellen hoe ik God ervaar in mijn eigen leven, dat zo vol pijn en moeite is, maar tegelijkertijd ook zo prachtig. Op deze plek vind je de blogs die ik schrijf over mijn leven en over mijn geloof. Over hoe ik me, ondanks mijn worsteling met het ernstig chronisch ziek zijn, vaak ook zo chronisch geliefd voel door die God die weliswaar de pijn en het lijden toelaat in mijn leven, maar ook midden in die ellende laat merken dat ik er niet alleen doorheen ga. Dat Hij bij mij is en met mij meegaat. Dat is voor mij een grote troost en een stevig fundament waarop ik door kan gaan, ondanks alles. Ik hoop dat je door het lezen van mijn verhaal ook zelf weer een beetje zicht krijgt op waar God Zich laat zien in jouw leven.

 

Eens in de vier weken plaats ik een nieuwe blog over mijn leven. Wil je mijn verhaal vanaf het begin lezen? Dat kan hier. Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs en een inkijkje in mijn leven? Volg me op sociale media via de icoontjes onderaan deze pagina.

Blogs over mijn leven

Can you do today?

Ik heb mijn dag niet. Ik slaap alweer weken slecht. Mijn lijf zit vol ontstekingen. Ik heb te weinig energie om fatsoenlijk te bewegen, maar omdat ik te weinig beweeg ontwikkel ik pijnklachten. Die alleen maar verholpen kunnen worden door te bewegen. Waarvoor ik dus de energie niet heb. Waardoor die pijnklachten alleen maar erger worden. Ik zit mezelf in mijn koppie in de weg. Ik heb teveel werk liggen wat nog gedaan moet worden. En als klap op de vuurpijl heb ik vandaag ook nog op de irritatieknop van een vriendin gedrukt, heeft iemand anders mij heel boos weten te krijgen en zijn er zorgen om de gezondheid van iemand die me lief is. Zo'n dag dus. Ik heb geen idee hoe ik alles weer goed op de rit moet krijgen en dreig mezelf te verliezen in een flinke portie zelfmedelijden die me natuurlijk ook niet verder gaat helpen.

Lees meer »

Controlfreak

'Wat ben jij een controlfreak zeg!' roept ze uit als ik een paar afspraken met haar probeer te maken. Het gesprek loopt niet zo lekker. Ik zie een paar leeuwen en beren op de weg en probeer daarop te anticiperen, maar zij vindt het onzin en wil gewoon spijkers met koppen slaan. Ik schutter nog wat, maak de meest noodzakelijke afspraak en druip dan af.

Lees meer »

Sabbatical

'Ik heb erover nagedacht en voor gebeden en ik denk dat het goed is om een sabbatical in te lassen voor minimaal een jaar.' We zitten tegenover elkaar in een restaurant in Schotland. Ik ben moe. Het is een lange dag geweest. En ik kan hem even niet volgen. 'Wat bedoel je?' vraag ik. 'Ik denk dat het goed is om het oudstenschap per 1 januari 2025 in elk geval tijdelijk neer te leggen,' verduidelijkt mijn lief. 'De afgelopen 7 jaar hebben veel van ons gevraagd en ik denk dat het heel Bijbels is om nu een periode van rust te nemen.' 

Lees meer »

Wees tevreden met wat je hebt

Eerst was ik verbijsterd. Vervolgens werd ik boos. Zo gaat dat meestal bij mij. In eerste instantie weet ik even niet goed hoe ik moet reageren. Pas thuis komt de verontwaardiging.

Lees meer »

Over hoe mijn ziek zijn ons huwelijk beïnvloedt

Ik krijg regelmatig vragen over ons huwelijk. Meestal van andere stellen waarvan één van beide partners ziek is geworden, waardoor ze nu op zoek zijn naar een manier waarop ze hun relatie opnieuw vorm kunnen geven, rekening houdend met de beperkingen. 'Hoe doen jullie dat toch? Jullie huwelijk combineren met jouw ziek zijn? Hoe gaan jullie om met de beperkingen? En hoe voorkom je dat je afhankelijk wordt van je man of dat je in een zorgvrager-verzorger relatie schiet in plaats van een liefdesrelatie?' En omdat ik die vragen regelmatig krijg, leek het me goed om hem hier ook even openbaar te beantwoorden.

Lees meer »

Niet langer een kleinkind

Tijdens een prachtige zonsopgang op een vroege maandagmorgen in juli overleed ze. Mijn oma. Ze was mijn laatstlevende grootouder. Wat betekent dat ik niet langer een kleinkind ben. Dat ik een generatie ben opgeschoven.

Lees meer »

Langs de zijlijn

Als ik mijn lief heb uitgezwaaid komen de tranen. Na een heerlijke vakantie van drie weken gaat hij weer aan de slag en wachten hem buitengewoon drukke weken. Ik ben het wel gewend, maar na zo'n periode samen valt het me zwaar om weer te beginnen aan het normale leven. Omdat 'normaal' in mijn geval vaak betekent dat ik dat in afzondering doe, alleen, zonder veel van de drukke bezigheden die gezonde mensen hebben. Een leven waar ik niet voor gekozen heb. Een leven langs de zijlijn.

Lees meer »

Kangoeroewonen

Al meer dan vijf jaar delen mijn lief en ik ons huis met mijn schoonouders. Dit wordt ook wel 'kangoeroewonen' genoemd. Wij wonen op de begane grond, mijn schoonouders op de eerste verdieping. En we krijgen daar steeds vaker vragen over. Hoe het bevalt. Hoe we dit voor elkaar hebben gekregen. Wat er voor nodig is om het goed te laten werken. We zien ook dat steeds meer mensen om ons heen overwegen om dezelfde stap te zetten. Dus leek het me goed om een blog te schrijven over onze woonsituatie. Het grootste gedeelte van de blog zal ik schrijven naar aanleiding van de meest gestelde vragen die we krijgen. Omwille van onze privacy zal ik niet elke vraag tot in detail beantwoorden.

Lees meer »

Moeite met het wonder

'Maar er zal toch wel een logische verklaring zijn voor het feit dat jij nog leeft? De behandeling van je artsen? Door een operatie? Of door de medicijnen die je slikt?'. Ze kijkt me vorsend aan terwijl ze de vraag stelt. Ik vertel haar dat het enige wat mijn artsen doen, is monitoren hoe het met mij gaat. En iedere keer concluderen dat ik alle boekjes te buiten ga. Dat de Eisenmenger die ik heb helaas niet met een operatie te verhelpen is. En dat de medicijnen die ik slik er weliswaar voor zorgen dat mijn longhaarvaten een heel klein beetje minder stug zijn, maar dat, àls mijn leven daar al mee verlengd zou kunnen worden (wat ik nog nooit van mijn artsen heb gehoord) dat hooguit een paar jaar zou zijn. Geen 26 jaar.

Lees meer »

Klopt mijn theologie wel?

Als ik wakker word, gaat het gelijk weer ratelen in mijn hoofd. Het gesprek van gisteren houdt me bezig. Het roept vragen en twijfels bij me op en de voornaamste daarvan is: klopt mijn theologie wel? Klopt het wel wat ik denk en geloof over God, de Bijbel, de wereld en mijn mensbeeld?

Lees meer »

Lang leve de oudjes

Ze belt me huilend op. Of ik even mee wil naar de huisarts, want ze voelt zich niet goed en ze durft niet alleen te gaan. Natuurlijk ga ik mee. Eigenlijk komt het me niet uit, want ik heb rustweek en die is deze week hard nodig. Maar als de nood zo hoog is maak ik graag een uitzondering.

Lees meer »

Een ongewenste bezoeker

Meerdere keren per week komt hij ongevraagd langs. Als ik pech heb iedere dag. Als ik geluk heb maar één of twee keer in de week. Vaak vanaf een uur of vier, maar soms hangt hij ook de hele dag in mijn buurt rond. Soms zit hij alleen maar een beetje in de weg. Soms terroriseert hij de hele boel. Hij heeft me heel wat te vertellen. Maar hoe goed hij het ook bedoelt, ik word meestal niet zo blij van hem.

Lees meer »

Misschien vind je dit ook interessant: