Ik ben ervan overtuigd dat ieder mens creatief is. En wie hoogsensitief is, is dat vaak zelfs nog een tikkeltje meer. Omdat je een diepe denker bent die kleine nuances opmerkt die anderen niet zien. Daardoor is je brein vaak in staat om meer verbanden te leggen en te komen met creatieve oplossingen. Dat kan in je nadeel werken, omdat je creatieve en hard werkende brein ervoor zorgt dat je sneller overprikkeld bent en meer spreekwoordelijke leeuwen en beren op de weg ziet. Maar je kunt die creativiteit ook in je voordeel laten werken en er heel veel plezier uit halen. Wat is creativiteit precies? Hoe kun je het inzetten? En wat als je zelf geen idee hebt waar jij creatief in bent?
Wat is creativiteit?
Omdat ik zelf jarenlang een verkeerd beeld heb gehad van creativiteit eerst maar eens de definitie ervan. De Dikke van Dalen definieert creativiteit als 'scheppend vermogen'. Andere uitleggingen van het woord creativiteit komen neer op 'het vermogen om nieuwe dingen te bedenken en/of te creëren'. Creativiteit is dus veel meer dan tekenen, knutselen of haken (het beeld wat ik ervan had). Je kunt creatief zijn in het bedenken van oplossingen, door een nieuw winkelconcept te bedenken, door het schrijven van een nieuw computerprogramma, in het omgaan met kinderen met gedragsproblemen, in het bakken van een taart en nog zoveel meer.
Hoe helpt creativiteit?
Creativiteit kan je niet alleen helpen om oplossingen te vinden voor problemen. Het kan er ook voor zorgen dat je uit je hoofd en in je lijf komt. Wie aan het schilderen, koken of klussen slaat, merkt vaak dat het langzaam rustiger wordt in zijn of haar hoofd.
Wie verdrietig, boos of bang is kan zijn gevoelens uiten door een creatief project. Timmeren kan een goede uitweg zijn voor je boosheid. Verdriet van je afschrijven kan enorm opluchten. En uit wetenschappelijk onderzoek blijkt ook dat simpelweg met je handen wroeten in de aarde en een beetje tuinieren goed is voor zowel je fysieke als je mentale gezondheid.
Voor sommige mensen is het heel moeilijk om te praten over gevoelens. Ook dan kan creativiteit een uitkomst bieden. Er zijn veel mensen die baat hebben bij creatieve therapie. Juist ook als je al veel 'in je hoofd' zit. Ik heb ooit iemand begeleid die niet met woorden kon vertellen wat haar bezighield. Maar haar tekeningen zeiden des te meer. Dat hielp ons allebei in onze gesprekken.
Waar ben jij creatief in?
Hoe ontdek je waar je zelf creatief in bent? Zelf vond ik dat heel lastig. Dat kwam deels door dat verkeerde beeld wat ik had van creativiteit. Ik schrijf al mijn hele leven, maar schaarde dat niet onder 'creativiteit'. Gelukkig weet ik inmiddels beter.
Er zijn een paar tips die je kunnen helpen om te ontdekken waar jij creatief in bent.
- Ga na wat je als kind leuk vond om te doen: Kinderen worden vaak veel minder gehinderd door de vraag wat anderen ervan zouden vinden. Zij zijn gewoon lekker zichzelf en doen het liefst waar ze plezier in hebben. Misschien hield je als kind van bakken. Of bouwde je graag hutten. Speelde je uren met de Playmobil hele verhalen na. Daar zitten veel creatieve elementen in die je als volwassene verder kunt ontwikkelen. Letterlijk: door ook nu als volwassene weer te gaan bakken. Maar ook figuurlijk: door de creativiteit die je leerde door het spelen met de Playmobil nu in te zetten in een rol van mediator.
- Ga met een gek idee aan de slag: Heb je een knotsgek idee waar je stiekem heel vrolijk van wordt? Ga het gewoon eens uitproberen! Zeker als het niet veel geld kost heb je niets te verliezen. En wie weet waar het je brengt?
- Zoek de rust: In een drukke wereld als de onze wordt creativiteit vaak overschreeuwd door alle prikkels en to-do lijstjes. De beste ideeën krijg je vaak tijdens een moment van rust. Onder de douche, tijdens een wandeling, terwijl je zomaar even mijmerend voor je uitkijkt. Creëer dus regelmatig zulke momenten van rust.
- Vraag het aan je omgeving: Heb je zelf geen idee waar jij creatief in bent? Vraag dan eens rond in je omgeving. Vaak weten zij veel beter dan jij te benoemen waarin ze jouw creativiteit zien. Bijvoorbeeld met een klein budget toch een heerlijke maaltijd op tafel kunnen zetten. Of in het repareren van apparaten die kapot zijn.
- Bid ervoor: Dit is een bonustip voor christenen. Mijn ervaring is dat God je heel graag wil laten zien waar jij creatief in bent. En hoe je dat in mag zetten tot Zijn eer.
De hoge lat
Wie op Instagram of Pinterest rondneust, krijgt al snel een vertekend beeld van creativiteit. De dingen die je daar ziet zijn prachtig. Maar de kans dat jij ooit zoiets moois voor elkaar krijgt schat je niet zo hoog in. Bovendien leven we in een wereld waarin iedereen hét verschil wil maken en graag een grote naam wil worden. Alles moet fantastisch, groots, uniek en bijzonder zijn. En het liefst zonder te veel moeite. Ook onze creatieve werken. En dat zijn ze vaak niet. Dus gooien veel mensen het bijltje er maar alvast bij neer nog voor ze goed en wel begonnen zijn. En dat is zó jammer. Want wie heeft jou ooit gezegd dat je de nieuwste Vincent van Gogh, Ludovico Einaudi of Steve Jobs moet worden? Dat hoeft helemaal niet. Het gaat erom dat jij creativiteit in mag zetten voor jezelf en jouw omgeving. Om tot rust te komen. Om iets moois te creëren. Om je gevoelens te uiten. Om je Schepper te eren. Om met oplossingen te komen in moeilijke situaties. Wie weet wordt het ooit iets groots. Maar grote kans dat het bij iets blijft wat alleen jou of jouw directe omgeving helpt, verwonderd en inspireert. En dat is prima.
Gebruikte bronnen:
- Artikel Wij-leren: Creativiteit
- Woordenboek Dikke van Dalen: Creativiteit
Reactie plaatsen
Reacties
Wat een mooie post weer. Ook ik dacht jarenlang dat ik niet creatief was doordat ikniet van knutselen met papier hield. Mijn sinterklaas surprises waren altijd in elkaar geflanste papierlijmplakbandgedrochten 🤣
Terwijl mijn man de mooiste interactieve dingen maakte.
Ondertussen weet ik wel beter. En ben ik scheppend bezig, wat veel voldoening geeft. Trouwens wel met haken wat ik mezelf en aantal jaren geleden heb aangeleerd door youtube video's te kijken....
Oh, zo herkenbaar! Sinterklaassurprises waren hier ook een ramp. Ik werd er zelfs om uitgelachen. Ik weiger inmiddels ook mee te doen met Sinterklaas als een surprise verplicht is. Dichten daarentegen kan ik heel goed.