Gebedsgenezing

Gepubliceerd op 20 oktober 2024 om 08:00

'Hoi Moniek, geloof jij in gebedsgenezing? Binnenkort komt hier een gebedsgenezer in de buurt en ik weet niet goed of ik daar naartoe moet gaan.' Het online beantwoorden van dit soort vragen vind ik behoorlijk uitdagend. Binnen christelijk Nederland zijn hier verschillende meningen over. Sommige mensen geloven dat God alleen genas in de tijd van de Bijbel. Anderen geloven dat God vandaag de dag iedereen die daar op de juiste manier om vraagt of op de juiste manier in gelooft zal genezen. De kans dat ik hier een antwoord geef waar iedereen het mee eens is, is dan ook nul. Toch wil ik deze vraag beantwoorden, omdat vragen rondom gebedsgenezing bij een heel aantal van jullie spelen.

God geneest

In de Bijbel lezen we veel verhalen over mensen die op wat voor manier dan ook genezen worden. In het Oude Testament worden vrouwen als Hanna en Sara genezen van hun onvruchtbaarheid. Naäman van zijn melaatsheid. Elia van zijn depressie. Jozef van zijn zelfgerichtheid. En God verbindt aan elk van deze genezingen waardevolle lessen.

In het Nieuwe Testament komen we vele wonderen tegen die eerst gedaan worden door Jezus en daarna door Zijn discipelen en de apostelen. In de brief van de apostel Paulus aan de gemeente in Korinthe spreekt hij over mensen die de gave van genezing hebben (1 Korinthe 12 vers 9). Verderop in de Bijbel worden zieken opgeroepen om naar de oudsten in hun gemeente te gaan om voor zich te laten bidden (Jakobus 5 vers 14). 

Op grond van al deze teksten kun je concluderen dat God een God van genezing is en nog altijd wil genezen. Als zieke mag je voor je laten bidden. Dat kan heel eenvoudig. Door zelf voor genezing te bidden. Door familie en vrienden te vragen om voor je te bidden. Door aan de predikant, ouderlingen of oudsten in je kerk te vragen om voor je te bidden of door naar een grotere bijeenkomst te gaan waar voor zieken gebeden wordt.

Geneest God altijd?

Ik zou niets liever willen dan deze vraag met 'ja' beantwoorden. Maar als we om ons heen kijken zien we zien we dat helaas niet. Dat is niet alleen zo in deze tijd. Ook in de tijd van de Bijbel zien we veel mensen die niet genezen. Rachel sterft in haar kraambed. De pasgeboren zoon van David en Bathseba sterft. Bij het waterbad van Bethesda geneest Jezus voor zover wij weten slechts één man en niet alle andere zieken die daar lagen. Paulus belandt vaak in de fysieke misère. Timotheüs heeft buikklachten. Paulus moet Trofimus ziek achterlaten.

Soms is er een duidelijk aanwijsbare oorzaak waarom deze mensen ziek waren. Het zoontje van David en Bathseba overleed vanwege de zonde van zijn ouders. Paulus had het fysiek vaak zwaar te verduren omdat hij gestenigd werd of zweepslagen kreeg omdat hij het Evangelie verkondigde. Maar vaak staat er ook geen reden bij waarom mensen niet genezen.

Is God in staat om te genezen? Ook vandaag de dag nog? Dat geloof ik wel. En daar zijn ook talloze voorbeelden van. 

Waarom God dan niet altijd geneest? Ik weet het niet. God is God. Hij is almachtig en niet altijd navolgbaar voor ons mensen. Gelukkig maar, want als we God altijd zouden begrijpen zou dat betekenen dat we net als God zouden denken en daarmee net als God zouden zijn. Maar wanneer je dit leest terwijl je ziek bent en wanhopig verlangt naar genezing is dit een moeilijk antwoord om te lezen.

Is het mijn schuld als ik niet genees?

Dit is wat mij betreft een punt waar het vaak schuurt met gebedsgenezing. Ik heb zelf heel wat keren voor me laten bidden bij verschillende gelegenheden en regelmatig te horen gekregen dat het aan mij lag dat ik niet genas. Voor wie over mijn eigen ervaringen met gebedsgenezing wil lezen, schreef ik eerder deze blog.

Helaas deel ik deze ervaring met vele andere zieken die voor zich lieten bidden. 

Kan het je eigen schuld zijn dat je ziek bent en niet geneest? Dat kan. Soms kunnen er patronen zijn in jouw leven die ervoor zorgen dat je ziek blijft. Als jij laat bidden voor je alcoholverslaving en na het gebed pak je weer een biertje...tja... Voor je laten bidden vraagt regelmatig ook een duidelijke stap van jouw kant. Dingen laten staan die slecht voor je zijn. Een relatie verbreken die niet goed voor je is. Om vergeving vragen bij iemand die je pijn hebt gedaan.

Maar te vaak lijken de argumenten dat een zieke niet geneest vooral bedoeld om een opgebouwd theologisch bouwwerk te ondersteunen (God geneest altijd en als dat niet gebeurt ligt het aan jou) en te verklaren waarom het niet verhoren van het gebed in elk geval niet aan de bidder ligt.

En te vaak heb ik gezien dat mensen die al zo gebroken zijn door hun worsteling met ziekte, daardoor een nog grotere deuk oplopen en soms zelfs het geloof verliezen.

Nogmaals: wij kunnen God niet altijd volgen. Ook als Hij ervoor kiest om niet te genezen blijft Hij liefdevol, trouw, vergevend en blijft er een hoopvolle toekomst voor de zieke. Misschien niet hier op aarde, maar hoe dan ook na dit leven. Ik zou het zelf heel irritant vinden als een gezond iemand dit tegen mij zegt op een moment dat ik heel diep zit. Maar ik hoop dat het feit dat ik dit zeg terwijl ik zelf ook ernstig ziek ben en nog altijd hoop op een wonder iets van de scherpe randjes er voor je afhaalt. God houdt van jou! Ook als Hij toelaat dat je ziek bent. Waarom Hij dat toelaat weet ik niet. Misschien krijg je er ooit een antwoord op. Misschien ook niet. Maar ik weet wel dat je Hem kunt vertrouwen.

Moet ik naar een gebedsgenezingsdienst?

Ik geloof dat je altijd voor je mag laten bidden. Door je partner. Door mensen om je heen. In jouw kerk. Of door naar een gebedsgenezingsdienst te gaan. God werkt op veel verschillende manieren en door veel verschillende mensen heen. 

Zoals in 1 Korinthe 12 staat heeft God de gave van genezing aan sommige mensen gegeven. En je ziet in de Bijbel ook voorbeelden terug van massabijeenkomsten waarbij mensen genezen werden. Kijk naar de vele wonderen van genezing die Jezus deed. Maar lees ook eens Handelingen 5 vers 14 tot 16 waarin staat dat mensen de zieken op bedden en matrassen de straat op sleepten in de hoop dat de schaduw van Petrus op hen zou vallen zodat ze zouden genezen en dat zieken ook in grote getalen naar bijeenkomsten gingen waar Petrus aanwezig was. In die zin heb ik dus niks tegen gebedsgenezingsdiensten.

Maar ik heb wel vraagtekens bij de manier waarop sommige mensen gebedsgenezingsdiensten vormgeven. Ik denk dat het belangrijk is om te kijken naar de 'vruchten' in het leven van een gebedsgenezer. Hoe staat de gebedsgenezer in het leven? Is dat in lijn met wat de Bijbel laat zien? Gaat de gebedsgenezer liefdevol en respectvol met mensen om? Wie staat er in het middelpunt van een dienst of een bediening? De gebedsgenezer of Jezus? Wordt er een sfeertje gecreëerd of gaat het werkelijk om het eren van God? Vraagt een gebedsgenezer iets terug voor zijn of haar 'diensten'? Bijvoorbeeld veel geld (met een collecte om de kosten van de dienst te dekken is wat mij betreft niets mis, maar soms wordt ook om veel grotere offers gevraagd), volledige toewijding, het niet mogen stellen van vragen? Dat zijn wat mij betreft rode vlaggen waardoor je je af moet vragen of het wijs is om naar een gebedsgenezingsdienst te gaan.

Ook is jouw genezing niet afhankelijk van het gaan naar de juiste persoon of het uitspreken van het juiste gebed. Je mag je genezing bij Jezus zoeken en wie voor jou bidt en welke woorden hij of zij gebruikt is daarbij niet van doorslaggevend belang. Een gereformeerde dominee kan net zo goed voor jou bidden als een charismatische gebedsgenezer. God is het Die uiteindelijk de (gave van) genezing geeft.

Wie is jouw God?

Als je ziek bent wil ik je aanmoedigen om jezelf te omringen met een kring van gebed. Ik geloof dat God onze gebeden hoort en daar wat mee doet. Niet altijd op de manier waarop wij dat graag zien, maar Hij weet echt wat Hij doet. 

Vraag je partner, vrienden en familie om gebed. Zelf heb ik op Whatsapp een verzendlijst onder de naam 'Gebed nodig', waarmee ik met één druk op de knop een gebedsverzoek stuur naar een aantal vrouwen om me heen. Volg Jakobus 5 en vraag je predikant, ouderlingen of oudsten om voor jou te komen bidden. En als er een gebedsgenezingsdienst in jouw omgeving is, vraag dan aan God of het wijs is om naar deze gebedsgenezer toe te gaan.

Ik begrijp heel goed dat je verlangen naar genezing groot is. De mijne is dat ook. Wat zou ik ontzettend graag willen weten hoe het is om gezond te zijn. Niet altijd zo absurd moe. Niet altijd mentaal moeten vechten tegen alle moeilijke gedachtes die bij het ziek zijn komen kijken.

Maar ik wil je wel een vraag stellen die God mij op een dag ook gesteld heeft: Wie of wat is jouw God? Is genezing en verlangen naar genezing jouw god? Of is God jouw God? Hangt jouw Godsbeeld af van hoe het verder gaat met je gezondheid? Is jouw geloof in God afhankelijk van genezing? Of vertrouw je Hem wat er ook gebeurt? Ook als Hij jou niet geneest? Vertrouw je er ook dan op dat Hij het beste met je voorheeft? Dat Hij weet wat Hij doet? En dat je geborgen bent in Zijn hand?

Want dat ben je. Ook als de door jou zo vurig verlangde genezing uitblijft.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.