Boeken voor hoogsensitieve kinderen
Het is belangrijk om een hoogsensitief kind te leren om te gaan met hun hoogsensitiviteit, overprikkeling, grenzen en hun gaven en talenten. Kinderboeken kunnen daar een fijn hulpmiddel bij zijn. Niet alleen omdat de kinderen daarvan leren, maar ook omdat het een fijn rustmoment kan zijn met je kind. Gelukkig zijn er steeds meer kinderboeken te vinden over hoogsensitiviteit. In de toekomst hoop ik mijn recensies van kinderboeken over hoogsensitiviteit uit te kunnen breiden. De meeste van de onderstaande boeken heb ik zelf, dus je mag ze altijd van mij lenen. Mocht je suggesties hebben voor een goed boek, dan hoor ik die uiteraard graag!
Kleine wolf maakt zich zorgen - Catherine Rayner: Hoogsensitieve kinderen kunnen zich soms behoorlijk veel zorgen maken. En dat is een onderwerp waarbij dit leuke prentenboek goed van pas komt. Want kleine wolf maakt zich ook zorgen. Of hij wel dapper genoeg is. Of hij wel sterk genoeg is. Of hij wel groot genoeg is. Maar gaandeweg ontdekt hij hoe hij met die zorgen om kan gaan. Een lief en leerzaam prentenboek dat genoeg gespreksstof op kan leveren voor jou en je kind. Voor kinderen vanaf 4 jaar.
Wie springt op en neer? - Tina Oziewicz en Aleksandra Zajac: Hoogsensitieve kinderen kunnen behoorlijk overweldigd worden door hun emoties. Dan kan het helpen als ze leren wat emoties zijn, dat ze er mogen zijn en hoe ze voelen. Dit boek 'over het onzichtbare leven van gevoelens' laat door middel van tekeningen en omschrijvingen zien welke emoties er zijn en hoe ze zich kunnen uiten. Hoewel ik de taal hier en daar erg ingewikkeld vind (ik moest zelf al goed nadenken bij woorden als 'goedhartigheid', laat staan een kind), is het wel een heel mooi boek dat je kan helpen om het gesprek met je kind aan te gaan. Hoe voelt je kind zich vandaag? En waarom voelt het zich zo? En waar voelt het dat in zijn of haar lijf? En hoe uit zich dat? Dit vraagt wel de nodige sturing van de voorlezer, maar de plaatjes kunnen er zeker bij helpen. Voor kinderen vanaf 3 jaar.
Anders - Sam Loman: Officieel gaat dit boek over kinderen met autisme. Maar omdat autisme en hoogsensitiviteit een aantal op elkaar lijkende kenmerken hebben, kan dit boekje ook heel goed gelezen worden met hoogsensitieve kinderen, zeker als je het als ouders van tevoren even leest en hier en daar wat aanpast. Vooral de vrijwel volledig blanco bladzijden met de tekst 'Daarna heeft hij even een lege pagina nodig' is wat mij betreft briljant gevonden. Goed boek wat goed uitlegt dat je gewoon even de tijd moet nemen om te ontprikkelen en dat je als kind met autisme of hoogsensitiviteit niet raar of gek bent. Voor kinderen vanaf 4 jaar.
Het lichtje van Edison - Bes Ceyssens & Katrien Benaets: Dit boek gaat over de heerlijk enthousiaste Edison, een vuurvliegje wat voor het eerst zelf mag gaan vliegen. Onderweg maakt Edison allerlei leuke en spannende dingen mee, maar hij heeft niet door dat hij ondertussen steeds minder licht gaat geven, om uiteindelijk helemaal uit te gaan. Zijn moeder legt uit dat het met een beetje rust allemaal weer helemaal goed zal komen en warempel, terwijl hij slaapt gaat hij langzaam weer steeds meer licht geven. Het boek legt het principe van overprikkeling goed uit. Ook dat je van leuke dingen overprikkeld kunt raken. Wat ik daarnaast erg leuk vind aan het boekje is dat het laat zien dat prikkels via de verschillende zintuigen binnen komen. Alle vijf de zintuigen komen aan bod. Hij hoort kikkers luid kwaken, proeft zure bessen, voelt de regen...enfin, lees het zelf maar :-). Voor kinderen vanaf 4 jaar.
Een warm nestje - An Swerts & Eline van Lindenhuizen: Een kenmerk van hoogsensitiviteit is dat je je het leed in de wereld erg aan kunt trekken en daar graag wat aan wilt doen. Als HSP loop je vervolgens het risico dat je meer gaat doen dan goed voor je is of dan waar jouw verantwoordelijkheid ligt. Dit prentenboek speelt goed in op dit principe door het verhaal te vertellen van Laura, een meisje wat erg geraakt wordt door het feit dat asielhonden geen 'warm nestje' hebben waar ze kunnen wonen. Het allerliefst zou ze alle honden van de wereld redden, maar dat gaat natuurlijk niet. In plaats daarvan kijkt ze samen met haar moeder en haar vriendje Robbe of er andere dingen zijn die ze wél zou kunnen doen. In het verhaal komen nog meer typerende dingen voor hoogsensitieven langs, zoals lang en diep nadenken of wat je kunt doen als je overprikkelt bent. Met een nawoord van professor Elke van Hoof, die veel onderzoek verricht naar hoogsensitiviteit én 10 gouden tips voor het omgaan met hoogsensitieve kinderen. Voor kinderen vanaf 6 jaar.
De voelsprieten van Neel - Steven Gielis & Carolien Westerman: Dit boekje gaat over het wezentje Neel, wat een paar wonderlijke voelsprieten heeft. Het geeft prachtig de mooie eigenschappen van hoogsensitiviteit weer: intenser zien, horen, ruiken, begrijpen, aanvoelen wat mensen nodig hebben en genieten. Maar ook dat die voelsprieten niet afgezet kunnen worden, waardoor er soms stoom uit komt en dat ze vervelend gaan tintelen door sommige prikkels. Het legt uit dat je je, door jezelf af te zonderen en iets te doen wat je fijn vindt, weer op kunt laden. De schrijvers van het boekje zijn Vlaams, wat ik zelf uiterst charmant vind, maar wat ervoor zou kunnen zorgen dat je sommige woorden even uit moet leggen aan je kind of tijdens het voorlezen even moet wijzigen, zodat je kind het begrijpt (bijvoorbeeld het woord 'vertoeven'). Vanaf 6 jaar.
Draakje vurig - Josina Intrabartolo: Heb je een lekker enthousiast hoogsensitief kind wat altijd vol ideeën zit, maar daardoor ook regelmatig een woede-uitbarsting krijgt omdat het overprikkeld is? Dan is dit boek echt een aanrader! Het gaat over een draakje wat enthousiast ergens aan begint, maar steeds meer overprikkeld raakt. Dit wordt echt heel goed uitgebeeld door het feit dat het draakje steeds roder wordt. Totdat de maat vol is en dan gaat het draakje vuur spuwen. Het boekje is een hulpmiddel om je kind te leren: hoe 'rood' (overprikkeld) ben ik? En wat kan ik doen als dat gebeurt? Met achterin nog een handige uitleg voor ouders met een hoogsensitief enthousiast kind vol ideeën (waarschijnlijk heeft je kind dan de HSS variant van hoogsensitiviteit). De tekeningen hadden van mij iets aansprekender gemogen, maar hoe dan ook een heel goed boek waar je als volwassene ook het nodige van leert. Leeftijd vanaf 4 jaar.
Het meisje dat nooit fouten maakte - Mark Pett: Veel hoogsensitieve kinderen zijn kleine perfectionistjes en vinden het heel erg als ze fouten maken. Dit boekje kan helpen om daar het gesprek over aan te gaan en kinderen te leren dat fouten maken mag, zelfs moet als je wilt leren en groeien en soms ook heel erg grappig kan zijn. Voor kinderen vanaf 4 jaar. Klein aandachtspuntje voor christelijke ouders: persoonlijk werd ik niet heel blij van de door de uitgever aanbevolen boeken achterin. Kwestie van bladzijde uit het boek scheuren en het probleem is opgelost :-)