Het lijkt zo simpel. Wanneer je aan het begin van een relatie staat breng je het liefst zoveel mogelijk tijd met elkaar door. Je doet als het even kan alles samen. De ander lijkt het middelpunt van jouw universum. Tijd voor elkaar vrijmaken? Geen enkel probleem! Wanneer we tijdens een huwelijksvoorbereidingscursus de cursisten op het hart drukten om vooral tijd voor elkaar te blijven maken werden we altijd een beetje glazig aangekeken. Hoezo moesten ze dat leren? Het is toch alleen maar leuk om samen tijd door te brengen?
Fast forward een paar jaar verder. De vaste lasten moeten betaald worden. De carrière gaat als een speer, maar vraagt wel veel tijd en energie. De kinderen willen aandacht en liefde. Je wilt ook nog even sporten. Tijd doorbrengen met vrienden. En daarnaast heb je nog een aantal andere verantwoordelijkheden erbij gekregen. Je bent allang blij als je bij thuiskomst nog even op de bank kunt ploffen en een serietje kunt wegflixen. En ach...je zit toch uitgeblust naast elkaar op de bank? Dat geldt vast ook wel als samen-tijd.
Het belang van samen-tijd
Waarom is het doorbrengen van tijd samen zo belangrijk? Het is heel begrijpelijk dat je niet zit te wachten op een zoveelste aanvulling op je todo-lijst. Maar wanneer je je relatie goed wilt houden zul je daarin moeten investeren. In het dagelijks leven spreek je elkaar vaak alleen over praktische dingen. Wie brengt de kinderen naar bed, hoe laat ben je thuis voor het eten en wie zet de container aan de straat? Maar een relatie is meer dan een bedrijf waarin alles zo goed en soepel mogelijk moet lopen. Het is belangrijk dat jullie elkaar niet alleen zien als mede-ouder of manager van de huishouding, maar ook als liefdespartner. En liefde blijft niet vanzelf bestaan. Liefde moet gevoed worden. Buiten alle regeldingen om. Wil je liefde levend houden, dan is het belangrijk dat je blijft zien wat je ook alweer zo leuk en aantrekkelijk vond aan de ander, waarom je graag bij hem of haar wilt zijn, dat je je gehoord en gezien voelt door de ander en dat je er ook voor de ander bent. En dat kan vaak alleen wanneer je echt bewust tijd voor elkaar vrijmaakt.
Hoe creëer je samen-tijd?
Maar waar vind je de tijd om samen tijd door te brengen? Het antwoord daarop is heel simpel: die vind je niet! Wanneer je gaat wachten op een gaatje in je agenda zul je zien dat die voortdurend opgevuld wordt door dingen die 'nog even moeten gebeuren' of door anderen die tijd en aandacht vragen. En daarom is het belangrijk om die tijd samen echt in de agenda in te plannen. Praat over jullie behoefte aan tijd samen. In de meeste relaties is het zo dat de één meer behoefte heeft aan tijd voor elkaar dan de ander. Probeer daarin een middenweg te vinden. En zet die wekelijkse, maandelijkse en jaarlijkse momenten samen vervolgens in je agenda. Plan als het even kan een wekelijks afspraakje, een maandelijks dagje (of dagdeel) uit en een jaarlijks weekendje weg. Wanneer je dingen in je agenda zet, is het minder makkelijk om daar een afspraak overheen te plannen. Er staat immers al wat gepland op dat momenten? Ook kun je op die manier makkelijker tegen anderen zeggen dat je niet kunt. 'Ik heb die avond al een afspraak staan, dus het zal op een ander tijdstip moeten.'
Wanneer je kinderen hebt, vraagt de organisatie hiervan nog meer aandacht. Het kan geen kwaad om de kinderen één keer in de week eerder naar boven te sturen, zodat jullie tijd samen hebben. Daarmee geef je je kinderen ook een prachtig voorbeeld van hoe je kunt investeren in je relatie. Wil je graag één keer in de maand een dag(deel) weg, dan kun je hierbij vrienden inschakelen met kinderen in dezelfde leeftijd als die van jou. Jij past een dag(deel) op hun kinderen, zodat zij weg kunnen en zij passen een dag(deel) op de jouwe, zodat jullie tijd samen hebben. En voor dat weekend weg valt vast wel een oppas voor de kinderen te vinden als je dat ruim op tijd organiseert.
Hoe vul je samen-tijd in?
Wat de beste invulling is voor een date-night of een dagje weg ligt helemaal aan jullie. Een avondje samen Netflixen is leuk (en fijn als je moe bent), maar probeer als het even kan de schermpjes buiten jullie tijd samen te houden. Investeer in elkaar door te praten. Stel open vragen. 'Hoe is het met jou?'. 'Met welk project ben je nu bezig op je werk?'. 'Is er iets wat ik voor jou kan doen waardoor jij je meer gezien voelt door mij?'. Vaak praat het het fijnst tijdens een wandeling, een ritje in de auto of in het schemerdonker bij kaarslicht en een romantisch diner voor twee.
Maar er hoeft ook echt niet altijd gepraat te worden! Organiseer om de beurt een leuke activiteit voor jullie samen en hou daarbij rekening met wat de ander leuk vindt. Een stuk fietsen, een avondje naar de bioscoop, samen een escaperoom doen of een deel van jullie stad verkennen waar jullie nog nooit geweest zijn. Er zijn talloze dingen te bedenken die jullie samen kunnen doen. Zowel gratis dingen als dingen die geld kosten, afhankelijk van je budget.
Het belangrijkste van een moment samen is dat jullie blijven zien waarom je graag bij die ander wilt zijn. Dat je elkaar even los ziet van alles wat geregeld moet worden, de dagelijkse beslommeringen en de kleine irritaties. Zodat jullie relatie sterk blijft en zowel jullie als jullie gezin en de mensen om jullie heen daarvan kunnen profiteren.
Reactie plaatsen
Reacties
moet dat nou ' per sé ..
inspiratie instigatie [wordt maar niet nerveus]