Deze corona-pandemie is een pittig ding. Voor iedereen, maar zeker voor HSP'ers heeft het een aantal kenmerken die kunnen zorgen voor een forse uitdaging, een overvol hoofd en een hoop gepieker. Waarom zijn HSP'ers daar extra vatbaar voor, hoe ga je daarmee om en hoe kun je jezelf in bescherming nemen?
Mentale uitdaging
Omdat je nou eenmaal bent uitgerust met een setje extra voelsprieten, zijn er veel dingen die in deze tijd extra opvallen. Meningen die lijnrecht tegenover elkaar staan. Nieuws wat alle kanten op gaat behalve de goede. Een overheidsbeleid wat niet altijd even goed te volgen is. Mensen om je heen waarvan je ziet dat ze het steeds moeilijker krijgen. Spanningen die je aanvoelt binnen groepen, omdat je ziet dat de één zich overal strikt aan wil houden, terwijl een ander daar een hele andere mening over heeft. Je rechtvaardigheidsgevoel waar voortdurend een beroep op wordt gedaan, wat je mening ook is in het c-dossier. Het zijn allemaal dingen waar mensen die hoogsensitief zijn extra last van hebben. En dat is niet raar, maar wel heel vervelend. Het kan lijden tot somberheid, gepieker, slecht slapen en allerlei stressgerelateerde klachten.
Hoe ga je er mee om?
Hoe ga je als HSP'er nu wijs om met al het nieuws en alle meningen rondom corona? Dat kan een hele uitdaging zijn. Daarom een aantal tips over hoe je jezelf in bescherming kunt nemen in deze tijd.
10 tips tegen coronastress
- Volg het nieuws alleen 's morgens: wil je wél op de hoogte blijven, maar niet ten koste van jezelf? Volg het nieuws dan 's morgens. 's Avonds na een lange dag ben je moe en komt alles harder binnen. Dingen zijn minder makkelijk te overzien en alles heeft de neiging om donkerder te kleuren. Dus waarom zou je jezelf 's avonds nog voeden met dingen waarvan je weet dat ze toch frustratie oproepen of angstig of verdrietig maken?
- Stop met het volgen van mensen of rubrieken die je onrustig maken: ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik zit op sociale media omdat ik het een leuk tijdverdrijf vind. Ik vind er de laatste gezinsnieuwtjes van de mensen die ik volg, de nieuwste boeken en leuke ideeën met betrekking tot mijn hobby's. En ik wil mijn sociale media ook graag als middel ter ontspanning houden, dus ik zit niet te wachten op allerlei berichtgeving rondom corona. Daarom stop ik met het volgen van mensen en groepen die er wel veel over posten of snooze ik ze. Dat is heel eenvoudig en je hoeft mensen er niet voor te ontvrienden. Zij krijgen ook geen seintje dat je hen niet langer volgt, dus je hoeft niet bang te zijn voor eventuele lastige gesprekken. Groepen waarin het teveel over het c-dossier gaat verlaat ik gewoon. Het is allemaal niet persoonlijk, maar wel mijn manier om sociale media leuk te houden voor mezelf, in plaats van dat ze een bron van frustratie voor me worden.
- Stop met het plaatsen van corona-gerelateerde informatie op je socials: Hoezeer je rechtvaardigheidsgevoel er ook om roept om mensen (in jouw ogen) juist te informeren of mensen te behoeden voor (wederom: in jouw ogen) verkeerde keuzes; stop ermee om die informatie te plaatsen op je socials. Iedereen heeft zich inmiddels zo ingegraven in zijn of haar eigen mening dat je een tegenreactie kunt verwachten waar jij dan weer boos of verdrietig van wordt en daar heb je alleen maar last van, zonder dat het echt iets oplevert.
- Vraag of mensen je willen verwijderen uit app-groepen waarin het veel over corona gaat: Er zijn de nodige app-groepen waar het regelmatig over corona gaat. Of je wordt zonder overleg in een app-groep opgenomen waar je helemaal niet in wilt. Heb je er last van? Leg dan op een vriendelijke manier en zonder een standpunt in te nemen uit dat alles rondom corona jou veel doet en dat je daarom deze app-groep zult verlaten. Of doe hetzelfde bij een app-groep waar je zelf niet uit kunt stappen en vraag de beheerder om jou uit de app-groep te halen.
- Vermijd het onderwerp in gesprekken: Corona maakt een groot onderdeel uit van veel gesprekken. Soms zit je op één lijn en is het fijn om gewoon even samen je frustratie te spuien. Let hierbij wel op dat je die gesprekken niet laat op de avond voert, zodat het niet het laatste onderwerp is waar je in je hoofd mee bezig bent voor je gaat slapen. Maar je zult ook regelmatig mensen spreken met wie je het niet eens bent. Vermijd het onderwerp dan gewoon als je er teveel last van hebt, want je komt er toch niet uit en je loopt kans op een gesprek waar jullie allebei gefrustreerd van raken. Zonde van de energie van jullie allebei. Er zijn talloze andere onderwerpen waar je over kunt spreken. Zeg gewoon: 'Ik begrijp dat je dit interessant vindt, maar het onderwerp 'corona' zorgt er vaak voor dat ik gefrustreerd raak of somber word en dat vind ik zonde van mijn energie. Zullen we het ergens anders over hebben?'
- Richt je energie op iets anders: Wanneer je een duidelijke mening hebt over corona én een groot rechtvaardigheidsgevoel dan kan dat je behoorlijk in de weg zitten. Je voelt je niet gehoord, mensen doen niets met jouw advies of mensen maken keuzes waar jij je totaal niet in kunt vinden. En omdat je zo graag wilt dat het goed gaat met mensen, kan jou dit veel energie kosten. Daarom: richt je energie op iets anders. Er zijn nog zoveel andere belangrijke onderwerpen waarin je van betekenis kunt zijn. Milieu, de groeiende kloof tussen rijk en arm, leed wat je in je omgeving ziet...richt je op de kleine dingen waar je iets aan kunt veranderen. Gescheiden inzamelen van afval, meedoen met een opruimdag in je omgeving, vrijwilligerswerk in een buurtcentrum, een gift overmaken naar een goed doel, een cadeautje langs brengen bij iemand die ziek is of eens een kaartje sturen naar iemand die het moeilijk heeft. Dat zijn dingen waar je wél wat mee kunt doen en waar je de wereld om je heen een klein stukje mooier mee kunt maken.
- Realiseer je waar je wél en waar je niet verantwoordelijk voor bent: HSP'ers zijn geneigd om zichzelf veel meer verantwoordelijkheden toe te schrijven dan ze daadwerkelijk hebben. Je draagt wel verantwoordelijkheid voor je eigen gedrag en keuzes (en in mindere mate wellicht voor die van je gezin), maar je bent niet verantwoordelijk voor het gedrag en de keuzes van anderen. Daarbij is voor mij persoonlijk wel een belangrijk uitgangspunt dat anderen geen last mogen hebben van mijn keuzes. Als ik er zelf voor kies om mij wel aan de richtlijnen van het RIVM te houden en me wel te laten vaccineren, vind ik niet dat ik tegen anderen mag zeggen dat zij ergens niet welkom zijn, omdat zij zich niet hebben laten vaccineren. Als ik er zelf voor kies om mij niet of minder te houden aan de richtlijnen van het RIVM en mij niet te laten vaccineren, vind ik niet dat ik in grote groepen de RIVM-regels mag negeren, omdat ik er daarmee voor zorg dat anderen, die zich liever wel aan die regels houden, zich dan onveilig voelen. Daarbij probeer ik, wat de mening van iemand ook is en hoe die soms ook ingaat tegen de mijne, altijd vriendelijk te blijven. Dat is wat ik als HSP'er kan bijdragen aan een fijner klimaat voor iedereen, maar daar houdt het ook mee op.
- Realiseer je dat je de waarheid niet in pacht hebt: Het verleden leert ons dat je, als je ergens middenin zit, onmogelijk het grote geheel kunt overzien. Met de kennis van nu kan dat domweg niet. De toekomst zal pas uitwijzen hoe de vork nou precies in de steel zat. En waarschijnlijk zal zelfs dan nog veel onduidelijk blijven. Ga er vanuit dat de meeste mensen het beste met de ander voorhebben, wat hun standpunt ook is, en dat ze daar ook naar handelen. Zoek de overeenkomsten, in plaats van de verschillen.
- Zorg goed voor jezelf: Deze hele situatie kost iedereen veel energie. Jou ook. Zorg dus goed voor jezelf. Onderhoud je sociale contacten, maak tijd voor je hobby's, ga op tijd naar bed, eet gezond en neem jezelf in bescherming daar waar nodig.
- En dan nog één voor de christenen onder jullie: Richt je op God. Hij is de Enige die precies weet hoe het zit. Wat waarheid is en wat niet. Waar mensen schandalig misbruik maken van de situatie en waar mensen wellicht wat onhandig maar toch goedbedoeld handelen. Hij is de Rechtvaardige en de Waarheid. Voor mij is dat een enorme troost en houvast in deze periode. Ik hoef niet te onthullen wat waar is en wat niet. Ik hoef mensen niet te veroordelen. Hij is de Rechter en op een dag zal iedereen zich moeten verantwoorden voor Hem. Ook ik! En dus leg ik al mijn frustraties, angst en verdriet bij Hem neer. Omdat ik van Hem de troost en de liefde krijg die ik op dit onderwerp zo nodig heb. En dus kies ik ervoor om de verbinding te zoeken met mensen, in plaats van de verdeeldheid. Om mensen te zegenen en voor ze te bidden, in plaats van slecht over ze te spreken en ze slechte dingen toe te wensen. Te vergeven, in plaats van verhaal te halen. Om mensen welkom te heten in mijn huis, ook al denken we anders over dingen. Mijn taak in deze wereld is om een lichtend licht en een zoutend zout te zijn. Niet om angst, boosheid en verdeeldheid te verspreiden. En dus probeer ik dat zoveel mogelijk te doen...op mijn eigen onbeholpen, soms ook jammerlijk falende, maar wel goedbedoelde manier.
Reactie plaatsen
Reacties
Wat een fijn artikel weer. Ben net vorige week na lang wikken en wegen uit een groep gestapt die wel meende de waarheid in pacht te hebben en geen ander standpunt kon respecteren (zal even in het midden laten welke ik aanhang 🤭) en daardoor voor veel onrust in mijn hoofd zorgde. Ook ik lees maximaal 1x per dag nieuws, soms dagen niet. Heerlijk rustig. En ben het helemaal met je eens dat ik in mijn kleine hoekje trouw God mag dienen en van daaruit kleine acties kan ondernemen in mijn kring van naasten. Bedankt voor het op een rijtje zetten!
💕