Wie hoogsensitief is, heeft een koppie wat nooit stilstaat. Je ziet en ervaart de noden van de mensen om je heen en wilt daar het liefste iets aan doen. Je hersenen hebben veel tijd nodig om dat wat je allemaal meemaakt een plekje te geven. Je voelt je vaak voor meer verantwoordelijk dan je daadwerkelijk bent. En je ervaart situaties intenser dan mensen die niet hoogsensitief zijn.
En dus heb je een pauzeknop nodig. Om je hoofd tot rust te laten komen. Om even goed na te denken over een verzoek of vraag om te voorkomen dat je jezelf overvraagt. Om goed voor jezelf te zorgen. Om jezelf te beschermen tegen overprikkeling.
Maar hoe doe je dat? In deze blog geef ik je graag 10 hele praktische tips die voor iedereen toepasbaar zijn. Ze zorgen de hele dag en week door voor kleine pauzemomenten of ademruimte. Waardoor jij weer op kunt laden, na kunt denken over de vraag of het verstandig is om bepaalde dingen te doen en ondertussen ook je gewone dagelijkse leven door kunt laten gaan en je gaven en talenten in kunt zetten.
1. Omarm het toilet
Niet letterlijk natuurlijk ;-). Maar gebruik het toilet als bijkom-moment. Neem geen telefoon mee, maar kies ervoor om van toiletbezoek micro-momentjes van rust te maken. Ga, terwijl je op het toilet zit, bij jezelf na: hoe voel ik me? Voel ik ergens spanning in mijn lichaam? Waar komt dat door? Is er iets kleins wat ik aan kan passen, zodat ik me beter voel? Het toilet is ook heel handig als vluchtplek. Ben je op een feestje of op een andere plek waardoor je even overprikkeld raakt? Ga dan bewust even naar het toilet. Sluit daar je ogen of laat het licht uit en kom even bewust tot rust.
2. Leer jezelf een vast antwoord aan
Vraagt iemand je voor een grotere taak? Leer jezelf aan om altijd als standaard-antwoord terug te geven: 'Ik wil daar even over nadenken en kom er bij je op terug.' Ook als de persoon die het je vraagt heel leuk is of je eigenlijk toch al wel zeker weet dat je een taak wilt doen. Vaak zeggen we in ons enthousiasme, uit misplaatst verantwoordelijkheidsgevoel of omdat de ander ons gewoon dierbaar is heel snel ja op een verzoek. Om ons vervolgens eenmaal thuis gestrest af te vragen hoe we dat er nog tussen moeten proppen. Het standaard-antwoord voorkomt dat je te snel ja zegt en zorgt ervoor dat je even in alle rust de voors en tegens af kunt wegen.
3. Zorg dat je altijd een set oordoppen bij je hebt
Wanneer je op het randje van overprikkeling zit, kan geluid je net over dat randje duwen. Oordoppen of goede noise cancelling oortjes kunnen dan voor de nodige ademruimte zorgen op een moment dat je niet uit een bepaalde situatie weg kunt.
4. Eet een appel
Niet alleen vanwege het idee dat fruit eten gezond is. Maar kauwen helpt om stress te verminderen. Het zorgt voor een betere doorbloeding van de hersenen, waardoor je je beter kunt concentreren. Maar het remt ook de aanmaak van het hormoon cortisol, een zogenaamd stresshormoon. Het is dus slim om net voor een belangrijke vergadering een appel te eten. Maar het helpt ook om al je andere maaltijden beter te kauwen. En ja, kauwgum kauwen kan ook, maar daar zit suiker of een andere ongezonde zoetstof in, dus liever een appel.
5. Zoek iedere dag even de natuur op
Wie natuur om zich heen heeft ontspant. Uit onderzoek blijkt keer op keer dat natuur ervoor zorgt dat je concentratievermogen toeneemt, je stemming verbetert en je stress afneemt. Dit resultaat wordt zelfs al behaald door de aanwezigheid van planten in bijvoorbeeld een kantoor of verzorgingstehuis. Maar het beste is natuurlijk om gewoon even lekker naar buiten te gaan, wind in de haren, zon op je gezicht, lekker vitamine D opdoen.
6. Let op je ademhaling
Voel je je gejaagd en overprikkeld? Let dan eens op je ademhaling. Hoe adem je? Door je handen op je buik te leggen, kun je controleren of je 'door je buik' ademt (dan gaat je buik op en neer) of dat je alleen maar heel hoog ademt. Probeer eens diep adem te halen. Voel met je handen hoe je buik op en neer gaat. Haal tien keer rustig adem met je handen op je buik en doe als het enigszins mogelijk is ook even je ogen dicht. Je zult zien dat je je daarna alweer wat beter voelt.
7. Beweeg
Fietsen, wandelen, tuinieren, potje tikkertje met je kinderen (of je collega's, ook leuk :-), maakt niet uit wat je doet, maar beweeg. Beweging helpt je hersenen herstellen en stress te reduceren. Het zorgt er bovendien voor dat je beter slaapt (mits je niet vlak voor je naar bed gaat gaat sporten). En wie goed slaapt kan beter tegen prikkels.
8. Gebruik de lunch als rustmoment
Hoe lunch jij? Doe je dat vlug tussendoor? Gebruik je je lunch als moment om even je socials bij te houden? Lunch je terwijl je ondertussen doorwerkt? Stop daarmee! Gebruik je lunch als een bewust rustmoment. Houd je telefoon in je tas en ga even lekker socializen met je collega's, begin een leuk gesprekje met je kinderen of ga juist heel bewust lekker alleen lunchen. Je lichaam en je hoofd hebben een break nodig om even te kunnen ontprikkelen van al het gedane werk. De één laadt op van kletsen met collega's, een ander is liever alleen. Kies datgene wat bij jou past. Ook als collega's of medestudenten daar raar van opkijken. Dat duurt meestal maar even, maar na een paar dagen zijn ook zij eraan gewend.
9. Stop met multitasken
Of je nou man of vrouw bent, uit onderzoek blijkt dat we allemaal slecht zijn in multitasken. Onze hersenen moeten teveel prikkels door elkaar verwerken en dat zorgt voor overprikkeling. Houd je aandacht bij één ding. Dus niet koken en ondertussen even een was wegwerken. Of tijdens een online vergadering ook even je mail/app bijwerken. Of een gesprek met je kind combineren met je telefoon. Je hersenen zijn er niet voor gemaakt. Gewoon lekker één ding tegelijk.
10. Plan bewuste rustmomenten in je agenda
Onze agenda is vaak leidend in de afspraken die we maken. En momenten die je eigenlijk nodig hebt voor rust zijn al heel snel vol gepland. Maar je hebt je rust nodig om overprikkeling te voorkomen. Zet dat dus in je agenda om te voorkomen dat je daar overheen plant. En als je dan toch bezig bent: plan dan ook eens in de zoveel tijd een rustweek. De gewone dagelijkse dingen mogen dan doorgaan, maar verder even helemaal niets. Gewoon een weekje zonder extra afspraken, ook al zijn ze nog zo leuk of belangrijk. Je hoofd en lijf zullen je dankbaar zijn.
Gebruikte bronnen:
* Onderzoek: Gum chewing inhibits the sensory processing and the propagation of stress-related information in a brain network
* Onderzoek: Association between Mastication, the Hippocampus, and the HPA Axis: A Comprehensive Review
* Onderzoek: A fronto-parietal network for chewing of gum: a study on human subjects with functional magnetic resonance imaging
* Onderzoek: Effects of chewing on cognitive processing speed
* Bovenstaande onderzoeken geciteerd in artikel Brain Balance: Dit is waarom goed kauwen zo belangrijk is voor ons brein
* Onderzoek Wageningen Universiteit: Natuur, stress en cortisol: experimenteel onderzoek naar de invloed van tuinieren en activiteiten in een groenkamer op het fysiologisch, affectief en cognitief herstel van stress
Reactie plaatsen
Reacties