Heb je wel eens voor de grap tijdens een reclameblok bijgehouden in hoeveel reclames er een toespeling gemaakt werd op seksualiteit? In hoeveel comedy-series grappen worden gemaakt rondom seks? Hoeveel foto's die viraal gaan op sociale media een sexy tintje hebben? Hoeveel stoere verhalen over seks je al hebt moeten aanhoren?
Sex sells! Het is overal om ons heen. Wat doet vermoeden dat seks zo ongeveer één van de belangrijkste dingen in het leven is. Alsof je zonder seks niet gelukkig kunt zijn. Is dat ook zo? Wat is het belang van seks in het leven? En in een relatie? En wat als het er niet van komt? Omdat je er geen behoefte aan hebt, of omdat je single bent. Kortom: hoe belangrijk is seks nou echt?
Seks en geluk
Welke invloed heeft seks op ons geluk? Uit onderzoek aan de George Mason University blijkt dat een vrijpartij invloed heeft op ons geluk. Een dag na een vrijpartij voelen we ons over het algemeen positiever en vrolijker, meer verbonden met onze partner en hebben we minder last van negatieve gevoelens. Dat gevoel van verbinding wordt veroorzaakt door de stof oxytocine die vrij komt tijdens de seks. Deze stof zorgt er onder andere voor dat je je gehecht voelt aan je partner. Seks kan ook een prima uitlaatklep zijn voor stress. Je bent alleen maar gefocust op elkaar, waardoor je de buitenwereld even laat voor wat hij is, en na de seks voel je je vaak ontspannen. Uiteraard is seks ook goed voor je gezondheid, omdat je hartslag zich verhoogt, je bloed sneller door je aderen stroomt en je lekker actief bezig bent. En doordat bloedvaten zich verwijden tijdens het vrijen is het ook nog eens een effectieve pijnstiller en kan het bijvoorbeeld hoofdpijn verhelpen. Allerlei redenen waarom seks een positieve bijdrage levert aan geluk.
Seks kun je zien als lijm in een relatie. Het verbindt, zorgt ervoor dat je je geliefd en gezien voelt en voegt iets toe aan je relatie waar alleen jij en je partner weet van hebben.
Maakt meer seks ook gelukkiger?
Deze maatschappij lijkt soms uit te schreeuwen dat hoe vaker je seks hebt, hoe gelukkiger je zult zijn. Maar klopt dat ook? Uit onderzoek van de Universiteit van Toronto blijkt dat dat niet het geval is. Het geluksniveau van de mensen die deelnamen aan het onderzoek bleek het hoogst te zijn als zij 1 keer per week seks hadden. Het idee dat je van meer seks gelukkig wordt kun je dus naar het rijk der fabelen verwijzen.
Heb je seks nodig om gelukkig te kunnen zijn?
Maar is seks ook een voorwaarde om gelukkig te kunnen zijn? Nee, zeker niet! Al die effecten die ik hierboven beschreef, kun je ook op een andere manier bereiken. Zo komt oxytocine ook vrij als je een knuffel krijgt van iemand die je lief is en zelfs wanneer je jezelf omarmt of streelt. Een positief gevoel kun je ook van andere dingen krijgen, bijvoorbeeld van een project op je werk wat goed loopt of van die leuke avond die je met vrienden doorbracht. Een gevoel van verbondenheid met je partner kun je ook bereiken door samen dingen te ondernemen. Sporten verhoogt je hartslag en verwijdt je bloedvaten ook. En bij stress kun je veel beter de oorzaak van het probleem aanpakken, dan dat je de stress even van je af sekst, omdat die stress daarna onherroepelijk weer terug zal komen. Seks binnen een relatie is ook niet persé noodzakelijk. Er zijn naast seks allerlei andere vormen van intimiteit te bedenken, zoals een gesprek, elkaar aanraken, aardig zijn voor elkaar of lepeltje lepeltje liggen, die een fijne en voldoende basis kunnen bieden voor een relatie.
Is seks belangrijk?
Kan seks belangrijk zijn? Jazeker! Als je het allebei fijn vindt om te vrijen dan is het gewoon een heel fijn middel om je met elkaar te verbinden, elkaar te vinden en gewoon even samen-tijd door te brengen en dat op een manier die nog goed is voor de lijn ook! En wanneer je kinderen wilt krijgen is seks uiteraard dé aangewezen manier om daaraan te werken.
Maar seks is geen noodzaak, recht of voorwaarde voor geluk. Soms zijn de omstandigheden er gewoon niet naar. Als je net bevallen bent, als je door een moeilijke periode gaat, als je single bent en er voor kiest geen seks te hebben, maar ook als je er allebei simpelweg niet zoveel of zelfs geen behoefte aan hebt. Ook dan zijn er nog talloze manieren te bedenken om het samen (of alleen) fijn te hebben, de verbinding met elkaar (of met jezelf) te versterken of te werken aan stressvermindering. Wanneer je een relatie hebt is het daarbij wel belangrijk om het gesprek aan te blijven gaan over jullie seksleven. Vertel elkaar waarom je er nu even niet toe komt. Vraag waar de ander behoefte aan heeft. Werk aan obstakels waar wat aan gedaan kan worden (drukte, stress, relatieproblemen) en respecteer elkaars wensen en grenzen.
Gebruikte bronnen:
Onderzoek naar seksualiteit en geluk, juni 2017,
Onderzoek naar seksuele frequentie, november 2015,
Artikel Psychologie Magazine 1, 2022,
Boek: Met jou en God verbonden, Sue Johnson & Kenneth Sanderfer (2016)
Reactie plaatsen
Reacties