Let's talk about sex!

Gepubliceerd op 8 maart 2021 om 11:10

Seks is misschien wel één van de moeilijkste onderwerpen om over te praten. De sfeer wordt op zijn best al snel lacherig, vaak ongemakkelijk, op zijn slechtst pocherig en nog vaker gaan we er het gesprek maar helemaal niet over aan, omdat het te ingewikkeld is. Waarom is het zo moeilijk om te praten over seks?

Seksualiteit is één van meest intieme onderdelen van ons leven. Het maakt ons kwetsbaar. We geven onszelf letterlijk bloot. Al onze fysieke onzekerheden komen aan het licht en daarmee vaak ook een aantal psychische kwetsbaarheden. Daarom is een gesprek over seks moeilijk. Omdat we heel snel het gevoel krijgen dat we niet goed genoeg zijn, dat we tekort schieten, dat we niet mooi genoeg zijn of niet tegemoet kunnen of willen komen aan wat we denken dat de ander wil. We worden snel emotioneel geraakt in een gesprek over onze seksualiteit. Dat is logisch...maar ook moeilijk.

Toch is het belangrijk om wél over seks te praten. Omdat juist in dat gesprek de onzekerheden weggenomen kunnen worden. Daar waar wij zo onzeker over zijn, dat buikje, die wens om het eens op een andere manier te doen of de vraag of je wel 'goed genoeg' bent, zou voor onze partner wel eens helemaal geen probleem kunnen zijn. En andersom zou wel eens kunnen blijken dat onze partner ook kampt met onzekerheden, waar jij dan weer helemaal niet mee zit of die je misschien zelfs schattig vindt. Uit zo'n gesprek ontstaat onderling begrip en juist dat zorgt weer voor een gevoel van intimiteit en geborgenheid, wat zo belangrijk is binnen seksualiteit.

Maar hoe ga je zo'n open gesprek over seks aan? Hier een paar tips:

  • Hoewel je tijdens een vrijpartij uiteraard wel aanwijzingen kunt geven over wat je wel en niet prettig vindt, is dit niet het juiste moment om een heel gesprek aan te gaan over jullie seksualiteit. Jullie bevinden je dan allebei in een veel te kwetsbare positie om er open en eerlijk over te kunnen praten.
  • Bereid een gesprek voor. Zorg ervoor dat je uitgerust bent, zodat je minder risico loopt om te verzanden in emoties.
  • Zorg voor een fijne sfeer. Muziekje, kaarsjes, kop thee. Dat voorziet in een veilige setting.
  • Gedempt licht zorgt er voor dat je makkelijker praat, omdat je je een beetje kunt 'verschuilen' in de schemering.
  • Vind je het moeilijk om tegenover elkaar te zitten tijdens zo'n gesprek? Zorg dat je naast elkaar zit of loopt. Tijdens een wandeling of een lange autorit is het vaak makkelijker praten over een ingewikkeld onderwerp, omdat je elkaar niet aan hoeft te kijken.
  • Zorg er voor dat het veilig is om te praten. Maak elkaar geen verwijten. Stel open vragen (dus geen vragen die met 'ja' of 'nee' beantwoordt kunnen worden). Luister naar elkaar. Vat samen wat de ander heeft gezegd, zodat je zeker weet dat je begrijpt wat je partner bedoelt. Laat de ander uitpraten.
  • Veroordeel elkaar niet. Dat een ander wensen heeft waar jij niet aan kunt of wilt tegemoetkomen hoeft niet per se een probleem te zijn. Alleen al het uitspreken naar elkaar kan voor opluchting zorgen en het gevoel geven 'gehoord' te worden.
  • Bespreek wat jullie grenzen zijn en zoek daar binnen naar de dingen die wél kunnen en die jullie fijn vinden.

 

Vind je het lastig om het gesprek te beginnen? Misschien kunnen deze vragen je daarbij helpen:

1.) Wat vind je fijn aan onze vrijpartijen?

2.) Wat vind je lastig aan seks?

3.) Op welke plek of op welke manier zou jij nog wel eens willen vrijen?

4.) Waarover ben je onzeker tijdens het vrijen?

5.) Waar doe ik jou een groot plezier mee tijdens de seks?

6.) Welke vrijpartij van ons herinner je je het best en waarom?

Vind je het nog steeds lastig om te beginnen? Voeg er dan een speels element aan toe. Pak er een dobbelsteen bij en stel de ander de vraag die bij het gegooide getal past. Het is natuurlijk het mooist als jullie beiden antwoord geven op de vragen en doorvragen op de gegeven antwoorden, zodat er een echt gesprek ontstaat.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.