De meeste mensen die al langere tijd (chronisch) ziek zijn krijgen er op den duur mee te maken: verveling. Je wilt van alles, maar je kunt het niet. En de dingen die je wél kunt, daar heb je nu simpelweg even geen zin in. Omdat ze suf zijn. Omdat je meer wilt. Omdat je dat al zolang doet en weleens toe bent aan iets anders.
Verveling kan een behoorlijk naar aspect zijn van ziekte. Het drukt je met je neus op de feiten dat je veel dingen niet kunt. Het geeft je het gevoel dat je buiten de maatschappij staat en niets bij kunt dragen. En het kan ervoor zorgen dat je somber wordt of zelfs het nut van het leven niet meer inziet. Daarom een blog over verveling.
Wat is verveling?
Eerst maar even de definitie. Want waar hebben we het precies over wanneer we spreken over verveling? Volgens Wikipedia is verveling een gevoel van lusteloosheid, desinteresse en hangerigheid, grenzend aan ergernis. Het voelt als iets wat afgedwongen wordt en is onaangenaam. Je hebt geen zin om iets te doen en het treedt vaak op wanneer dingen die je leuk en interessant vindt niet kunnen of mogen.
Dat laatste speelt een grote rol bij mensen met een ziekte. Je wilt wel van alles, maar je kunt of mag het niet.
Verveling is vervelend, maar hoeft niet altijd verkeerd te zijn. Verveling kan namelijk ook zorgen voor creativiteit. Als het één niet kan, dan verzin je iets anders om je tijd te vullen. Maar een ziekte gaat vaak gepaard met vermoeidheid en een gebrek aan concentratie, waardoor het moeilijker is om creatief om te gaan met de situatie.
Wat kun je er aan doen?
Het is voor iemand die ziek is niet altijd makkelijk om verveling aan te pakken. Door verminderde energie ben je automatisch beperkt in je mogelijkheden, energie en creativiteit. Toch zijn er dingen doe je kunt doen om op een opbouwende manier om te gaan met verveling. Ik geef je 10 tips.
10 tips
- Accepteer en erken de verveling en de nare gevoelens die daarbij horen: Deze eerste stap is gelijk de moeilijkste. Het accepteren en erkennen van vervelende gevoelens is niet leuk. Maar als je dat niet doet loop je het risico dat je op een verkeerde manier met je gevoelens omgaat. Dat je ze gaat 'begraven' onder eindeloos scrollen op je telefoon of dat ze omslaan in een geïrriteerde houding of misschien zelfs ruzie richting de mensen die je dierbaar zijn. Nare gevoelens zijn niet fijn, maar ze horen bij het leven en mogen er zijn. En omdat je vanwege jouw gezondheid waarschijnlijk veel rust nodig hebt, zullen die momenten van verveling regelmatig de kop op blijven steken.
- Denk na over de doelen die je binnen jouw beperkingen graag zou willen hebben in je leven: Waar word jij blij van? Wat zou je graag willen? Met welke mensen wil je graag contact? Rekening houdend met jouw gezondheid. Alleen al het nadenken over dit soort dingen kan nieuwe energie geven en een eind maken aan je verveling.
- Deel doelen op in kleine stapjes: Heb je een groot doel wat je echt heel graag wilt, maar weet je niet hoe je dat kunt doen met jouw gezondheid? Denk dan eens na over of je dit in kleinere stapjes op zou kunnen delen die wel behapbaar zijn. Wellicht met de nodige aanpassingen. Ben je graag bezig in de tuin, maar lukt het je niet om de hele tuin te doen? 10 minuutjes, één emmer onkruid weghalen of gewoon even wat dode bloemetjes knippen kan wellicht wel. Desnoods zittend op een stoel ernaast. En als je dat een paar keer in de week doet, heb je stiekem toch al best veel gedaan. Zo zijn er heel veel grote klussen of doelen die je in kleine stapjes op kunt delen, waardoor je toch doelgericht bezig kunt zijn met datgene waar jij blij van wordt.
- Denk terug aan wat je als kind leuk vond om te doen: Vind je het moeilijk om binnen jouw beperkingen een doel te bedenken waar je blij van wordt? Denk dan eens terug aan je kindertijd. Wat vond je toen leuk? Waar werd je enthousiast van? Waar kon je jou midden in de nacht voor wakker maken? Vaak geeft dat een goed idee over de richting waar je een nieuw doel of nieuwe activiteit in kunt zoeken.
- Vermijd verkeerde manieren om om te gaan met je gevoelens: Eindeloos Netflixen, teveel snoepen, aandacht claimen van mensen, jezelf snijden... Wie niet lekker in zijn vel zit loopt het risico dit op een verkeerde manier te compenseren. Want dat eindeloos Netflixen leidt af, dat lekkers en die aandacht heb jij verdiend en jezelf snijden verdooft je emotionele pijn. Maar het zijn geen goede manieren om met jouw pijn en nare gevoelens om te gaan. Ze lossen niks op en voegen vaak zelfs alleen maar problemen toe. Probeer op een goede manier om te gaan met nare gevoelens. Even huilen is prima, net als je frustratie van je afslaan op een kussen. Sporten kan helpen. Pak een appel in plaats van een koek. Ga even naar buiten. Of besteed op een positieve manier aandacht aan de mensen om je heen. Daar heb je uiteindelijk veel meer aan.
- Ga na wat je interesses zijn en ontwikkel een hobby: Als je niet meer of minder kunt werken vanwege je gezondheid kan het heel moeilijk zijn om je dagen gevuld te krijgen. Ga dan na wat je interesses zijn en ontwikkel een hobby. Dat kan op alle mogelijke energie-niveau's. Van vrijwilligerswerk doen tot je verdiepen in een onderwerp door het kijken van documentaires of luisteren van podcasts.
- Ga op zoek naar zingeving: Ga op zoek naar wat jouw leven zin geeft en geef je leven vorm op een manier die daarbij past. Zingeving helpt ons om naar het grotere plaatje te kijken en troost te vinden in de moeilijke dingen die ons overkomen. Wellicht kun je iets bijzonders betekenen voor de patiëntenvereniging van mensen met jouw ziekte. Of kun je je inzetten binnen jouw kerk of gemeente. Het verplaatst je focus van je eigen ellende naar een hoger doel en zorgt voor een gevoel van voldoening.
- Zoek steun in je omgeving: Jouw omgeving kan je verveling niet voor jou oplossen, maar vaak helpt het wel als je van je af praat. Hoe moeilijk het voor je is om je te vervelen. Hoe nutteloos je je voelt. Dat je je soms afvraagt wat voor nut het nog heeft dat jij er bent als je toch niets bij kunt dragen aan deze maatschappij. Anderen kunnen naar jou luisteren, je een knuffel geven, je erkenning geven voor jouw gevoel en (als ze christen zijn) ook voor jou bidden. Het spreekwoord zegt niet voor niets: gedeelde smart is halve smart.
- Vier de dingen die je wel voor elkaar hebt gekregen: Het is heel verleidelijk om alleen te kijken naar de dingen die je niet (meer) kunt. Maar het is zoveel feestelijker om te kijken naar de dingen die je wel kunt en wel voor elkaar hebt gekregen. Het is je wél gelukt jezelf weer aan te kleden vandaag, je arts te bellen voor overleg, de kinderen naar school te krijgen of een lief kaartje te schrijven voor iemand in je omgeving. Daar mag je trots op zijn en dat mag je vieren. Trek leuke sokken aan, zet een fijne kop koffie voor jezelf of geniet even van het zonnetje. Je hebt het verdiend!
- Breng je verveling bij God: Als je christen bent, vertel dan vooral ook aan God dat je je verveelt. Dat je dat moeilijk vindt. Dat je je alleen voelt. Dat je het gevoel hebt dat je zo weinig bij kunt dragen en dat je tekortschiet. We mogen alles met Hem delen. Hij hoort je, Hij zorgt voor je en soms laat Hij hele bijzondere wegen zien waarop je ineens toch, ondanks jouw gezondheid, op een mooie manier een bijdrage kunt leveren en jouw dag kunt vullen.
Gebruikte bronnen:
* Artikel Wikipedia: Verveling
* Artikel De Steven: Verveling: verveel jij je?
Reactie plaatsen
Reacties
Ik heb een tijdje niet gelezen. Maar mijn oog viel er deze ochtend op, toen ik (uit verveling ) maar weer eens op facebook keek. Boeiend en herkenbaar thema en hele mooie tips. Dank je wel x
Dat was een mooie timing dan 😃. Fijn dat je er wat aan had. Denk dat dit thema voor veel chronisch zieken heel herkenbaar is. Voor mezelf althans wel 😊
Goed om dit eens te lezen. Na 33 jaar werd mijn werkzame leven ineens stilgezet. En nu leer ik.mijzelf dat vervelen ook mag. Hele worsteling. Maar het lukt door telkens opnieuw te accepteren dat het gewoon mag.
❤️ voor jou Gert. Kan me er geen voorstelling van maken hoe ingewikkeld het moet zijn om na 33 jaar ineens stilgezet te worden. En ja, het is een hele worsteling. Maar het mag er zijn. En het gaat ook weer voorbij.