Romans

Wat we verborgen houden - Erin Bartels: Op het moment dat de jonge Elizabeth op een kruispunt in haar leven komt te staan, krijgt ze een fototoestel toevertrouwd met de vraag of ze deze naar de rechtmatige eigenaar terug wil brengen. Op jacht naar eigen succes besluit ze om dit te gaan doen, niet wetend dat ze daarmee een doos vol familiegeheimen opent. Wat is het verhaal achter de camera? Hoe komt de man die hem haar toevertrouwde aan de camera? En is de toekomst die ze voor ogen had nog wel zo belangrijk nu ze zoveel nieuwe dingen ontdekt over haar familie? Een verhaal over de afschaffing van de slavernij, racisme, het belang van vergeving en de vraag waar je echt gelukkig van wordt. Ik vond het een heel fijn boek met voor mij de perfecte combinatie van historische gebeurtenissen, goede karakterontwikkelingen, diepgang en een vleugje romantiek.

Onzinkbaar - Jenni L. Walsh: Dit boek volgt de levens van Violet en Daphne. Omdat haar gezin het geld nodig heeft, gaat Violet werken aan boord van de Titanic. Ze overleeft de ramp om vervolgens te gaan werken op de twee zusterschepen van de Titanic, die het er niet veel beter van afbrengen. Daphnes verhaal speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog, als ze als spion naar Frankrijk vertrekt, in de hoop haar vader te imponeren. Hoewel ik het wat vergezocht vindt om de verhalen van de Titanic en haar zusterschepen te verbinden aan een verhaal over de Tweede Wereldoorlog, leest het boek makkelijk en prettig weg en trekt het je mee in de verhalen van beide vrouwen. Het einde is wel erg zoet en erg toevallig. Prima als je even zin hebt in een no brainer, maar voor mij iets té. Een roman die lichtjes op waargebeurde verhalen is gebaseerd (tot mijn verbazing, want (spoiler alert!) dat ook de twee zusterschepen van de Titanic zijn gezonken vond ik erg onwaarschijnlijk, maar dat is dus echt gebeurd) over twee sterke vrouwen die hun weg moeten vinden in een woelige wereld en over het belang om een plek of een persoon je 'thuis' te kunnen noemen.

Kleuren van hoop - Sharon Garlough Brown: In dit tweede deel van de serie 'Reisgenoten' volgen we de vriendinnen Mara, Meg, Hannah en Charissa verder in hun zoektocht in het leven en in hun groei in geloof. Mara krijgt het steeds zwaarder in haar huwelijk, Meg gaat op bezoek bij haar dochter Becca in Londen en overwint daarbij de nodige angsten, Hannah zoekt haar weg in haar relatie met Nathan en probeert haar redderssyndroom te overwinnen en Charissa probeert te wennen aan haar zwangerschap en af te rekenen met haar perfectionisme.

Wie dit boek wil lezen, doet er goed aan om eerst 'Reisgenoten', het eerste deel in deze serie, te lezen. Daar waar ik bij 'Reisgenoten' vond dat er wel zeer veel de nadruk lag op hun geestelijke reis, vond ik dit boek beter leesbaar en de verhalen boeiender. Maar eigenlijk zit daar helemaal niet de kracht in bij deze serie. De kracht van deze serie is dat God zo prachtig door de geestelijke reis van deze vrouwen tot je kan spreken. Dat gebeurde mij bij dit boek ook meerdere malen en het heeft me een paar prachtige momenten opgeleverd. Prima roman om te combineren met je stille tijd dus!

Een schrijfster aan zee - Julie Klassen: Wanneer pension Sea View koninklijke buren krijgt, veroorzaakt dat behoorlijk wat opschudding in het stadje. Als een deel van de hofhouding in het pension komt logeren, krijgen de zussen Summers het druk. Ondertussen is het nog steeds de grootste droom van Emily om op een dag schrijfster te worden. Ze zoekt naar manieren om die droom uit te laten komen. Ook verlangt ze nog altijd terug naar haar jeugdliefde Charles, die ze achter heeft moeten laten toen ze naar hun nieuwe woonplaats verhuisden. Haar grootste droom is dat hij op een dag terugkomt en haar alsnog ten huwelijk zal vragen. Maar als dat uiteindelijk ook daadwerkelijk gebeurt, twijfelt ze plotseling...

Dit boek is het vervolg op het boek 'De zussen van Sea View', maar kan ook uitstekend los gelezen worden. Is het een mierzoet boek? Jazeker! Maar ach...soms kan het leven wel wat extra zoetigheid gebruiken, toch?

Rode Anjer - Laila Ibrahim: In het laatste deel van de serie over de nazaten van Mattie en Lisbeth volgen we May, de kleindochter van Lisbeth. May laat zich leiden door grote dromen, maar valt hard van haar roze wolk wanneer ze ongehuwd zwanger raakt en voor een aantal moeilijke keuzes komt te staan. Daarnaast volgen we Naomi, de kleindochter van Mattie, die dankzij een aantal grote veranderingen eindelijk een huis kan kopen voor haar zwarte gezin. Maar is haar gezin wel zo veilig als ze graag wil?

Dit laatste deel van deze serie vind ik ook het minste deel. Het begin is wat langdradig, waarbij je al uit de verte aan ziet komen wat er gaat gebeuren. Ook de vele uitgebreide krantenartikelen nemen veel ruimte in beslag. Daarnaast zitten er op geloofs- en ethisch gebied een aantal dingen in die mij als christen wel de wenkbrauwen deden fronsen. Dat is voor mij persoonlijk een probleem omdat het boek zichzelf voordoet als een christelijk boek. Maar als je wilt weten hoe de verhalen van de gezinnen van Mattie en Lisbeth aflopen, is dit boek wel de moeite van het lezen waard met opnieuw een thema wat het boek een duidelijk ander tintje geeft dan de eerste drie boeken in de serie.

Goudpapaver - Laila Ibrahim: Decennia na het verlaten van de plantage raken de levens van de families van de witte Lisbeth en de zwarte Mattie opnieuw met elkaar vervlochten op het sterfbed van Mattie. Moeder Lisbeth en dochter Sadie ondernemen een zware reis om afscheid te kunnen nemen van Mattie. Wanneer ze terug naar huis keren, nemen ze de dochter en kleindochter van Mattie met zich mee. Eenmaal thuis in Auckland wacht hen ieder voor zich een zware strijd voor gelijke rechten.

Dit is het derde deel in de serie over de levens van Mattie en Lisbeth. Daar waar ik de eerste twee delen heel goed vond, vond ik deze wel wat minder. De schrijfster heeft wat mij betreft teveel geschiedkundige thema's in het boek willen verwerken. Wat ik wel heel knap vind is dat de schrijfster met ieder boek weer andere thema's aanraakt. In dit geval zijn dat onder andere de thema's huiselijk geweld en de sterke band tussen moeders en dochters. Wat mij betreft wel nog altijd de moeite van het lezen waard, maar wel met een ster minder.

Mosterdzaad - Laila Ibrahim: Drie jaar na de afschaffing van de slavernij keert de witte Lisbeth terug naar haar ouderlijk huis in het Amerikaanse Zuiden waar haar vader op sterven ligt. Haar ouders waren vroeger plantagehouders en hadden veel slaven. Wat Lisbeth niet weet is dat tegelijkertijd de door haar zo geliefde Mattie, haar zwarte voormalige kindermeisje, samen met haar kinderen ook terugkeert naar het Zuiden om haar zus over te halen om bij hen in het zoveel veiliger Noorden te verhuizen. Officieel is de slavernij afgeschaft, maar onofficieel blijken de problemen nog lang niet voorbij. En daar zullen zowel Lisbeth als Mattie en hun kinderen tijdens deze reis meer van meekrijgen dan hen lief is. Een prachtige roman over de verschrikkingen van de nasleep van de afschaffing van de slavernij, maar ook één over moed en veerkracht. Dit boek is het vervolg op 'De eerste krokus', maar kan ook prima los gelezen worden.

Avé - Elise Alkema: Wanneer de moeder van Avé overlijdt, besluit ze op bezoek te gaan bij haar vader die ze al tien jaar niet gezien heeft en die in IJsland woont. Ze hoopt bij hem antwoorden te vinden op de vele vragen die ze heeft over haar verleden, heden en toekomst. Maar de reis loopt anders dan gepland. Een roman met een flinke psychische gelaagdheid, waarbij ik het knap vind dat het de schrijfster gelukt is om de ruwe en getroebleerde kanten van de hoofdpersonen te laten staan zonder makkelijke of geruststellende antwoorden te geven. Wat mij betreft iets teveel IJsland-details, maar verder een knappe roman over hoe ingewikkeld het leven soms kan zijn, maar dat je altijd de keus hebt in hoe je zelf je leven vormgeeft. 

Les Miserables - Victor Hugo: Wanneer de jonge Jean Valjean in het 19e-eeuwse Frankrijk een brood steelt om daarmee zijn zus en jonge kinderen te kunnen voeden, komt dit hem duur te staan. Hij slijt een groot deel van zijn leven als galeiboef, maar weet uiteindelijk te ontsnappen. Na een ontmoeting met een geestelijke besluit hij zijn leven radicaal te veranderen en een eerbaar man te worden. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot.

Het lezen van de verplichte leeslijsten op de middelbare school kostte me als tiener bijna mijn plezier in het lezen. Maar toen ik dit boek voor mijn leeslijst Frans moest lezen, ontdekte ik dat er gelukkig ook prachtige boeken bestaan. Dit in 1860 geschreven boek is één van de slechts 3 boeken die ik met enige regelmaat herlees. Een boek over rechtvaardigheid, hypocrisie en zelfopofferende liefde. Een verhaal wat me ook zo vaak doet denken aan het verhaal over ons mensen en een liefhebbende Vader God die alles voor ons heeft overgehad. 

Onder de Magnolia - T. I. Lowe: Austin is nog maar een jonge tiener wanneer haar moeder overlijdt in het kraambed en haar vader zichzelf verliest in een bipolaire stoornis. Ze moet zichzelf staande zien te houden in de zorg voor haar broertjes en zusje en in de omgang met de grilligheden van haar vader. Dat doet ze dapper, maar het kost zowel haar als haar broertjes en zusje steeds meer. Tot het moment dat het niet langer zo kan.

Dit is geen boek waar je vrolijk van wordt, maar ik vond het wel een prachtige roman die me op het eind in tranen kreeg. Een boek over rouw en de vernietigende kracht van de schone schijn op houden, maar ook over veerkracht, de kracht van vergeving, de ondersteunende kracht van een sociale kring en hoe God dwars door alles heen werkt.

Een reden om adem te halen - Charles Martin: De succesvolle filmactrice Joe Sue leeft de Amerikaanse droom. Na als kind in vele pleeggezinnen te hebben gezeten en wordt ze tijdens haar werk als serveerster in een restaurant ontdekt door een regisseur, waarna ze als actrice de ene na de andere filmprijs binnenhaalt. Ze wordt geadoreerd door het publiek en lijkt alles te hebben wat haar hartje begeert, behalve een kind. Om haar veiligheid te garanderen wordt ze beveiligd door Pockets, een voormalig lid van de Schotse Special Forces. Maar op een dag slaat hij haar echtgenoot het ziekenhuis in en belandt achter de tralies. Jaren later, als haar grootste wens eindelijk in vervulling lijkt te gaan, worden zowel haar baby als zij ontvoerd... Wie ontvoerde haar baby? Wie ontvoerde haar? En waarom sloeg Pockets destijds haar man het ziekenhuis in?

Dit boek heeft alles wat je van een boek van Charles Martin mag verwachten. Getroubleerde hoofdpersonen, emotionele diepgang en grote avonturen. Is dit opnieuw een buitengewoon onwaarschijnlijk verhaal? Absoluut! Heb ik het in één ruk uitgelezen? Ook! Een heerlijk boek voor wie van het nodige avontuur en spektakel houdt (gelukkig wel vele malen minder spektakel dan zijn vorige serie) en omdat ik er nu bij voorbaat al vanuit ging dat het verhaal vast weer onwaarschijnlijk zou zijn, vond ik het dit keer geen enkel probleem. Ik had al heel snel door wie de ontvoerder was, maar dat mocht de pret niet drukken. Stiekem heeft de schrijver als leuk grapje ook nog een verwijzing naar één van zijn vorige boeken verwerkt in dit boek. Ik kon er wel om lachen. En uiteraard heeft Charles Martin ook in dit boek weer een duidelijk christelijke boodschap gestopt voor wie dat erin wil lezen.

Wel even een trigger warning: ik kan me voorstellen dat dit een iets te heftig boek is wanneer je in een fertiliteitstraject zit of te maken hebt gehad met miskramen.

Lysbeth - Marlies Medema: Wanneer de rijke koopmansvrouw Lysbeth verzeild raakt in een politiek conflict dat niet alleen haar familie dreigt te verscheuren maar ook haar manier van geloven stevig op de proef stelt, wordt ze gedwongen om keuzes te maken. Marlies Medema neemt je in dit boek mee naar het Amsterdam van de 17e eeuw. De tijd van de VOC en een bloeiende economie, maar ook een tijd van vriendjespolitiek, bittere armoede, de pest en forse geloofstwisten. 

Als liefhebber van historische romans heb ik het vaak jammer gevonden dat er, afgezien van die over de Tweede Wereldoorlog, zo weinig romans waren rondom de geschiedenis van Nederland (of ze vallen buiten mijn scope, dat kan natuurlijk ook). Wat is het tof dat daar langzaam verandering in lijkt te komen. En met dit boek heeft Marlies Medema wat mij betreft opnieuw een juweel afgeleverd dat van de eerste tot de laatste bladzijde boeit en fascineert. Ik heb weer een hoop nieuwe dingen geleerd over de geschiedenis van ons kikkerlandje.

Prins van Perzië - Tessa Afshar: In dit boek duikt Tessa Afshar in het oude Babylon, waarin de jonge Keren dient in de huishouding van Daniël. Door een noodlottig ongeval wordt Keren gedwongen om te vluchten naar het Perzische rijk, waar ze de opdracht krijgt om een herdersjongen te onderwijzen. Waarom is het zo belangrijk dat deze knul onderwezen wordt? Lukt het haar om deze opdracht te volbrengen? En krijgt ze ooit nog de kans om weer vrede te sluiten met haar grote liefde Jared? Dit is een heel fijn boek met fantastische pareltjes van zinnen die je aan het denken zetten over Gods plan met jouw leven. Ook als je denkt dat dat nooit veel kan zijn vanwege je gezondheid, het lijden wat je doormaakt of het verlies in jouw leven. Aan het eind blijkt dat Tessa Afshar grondige research heeft gedaan voor dit boek. Ik vind het altijd zo knap als iemand dat kan. Ik vond dit boek prachtig en kijk uit naar het vervolg op dit boek, wat ik al op mijn e-reader heb staan, maar wat nog even moet wachten tot het aan de beurt is.

De zussen van Sea View - Julie Klassen: Wanneer hun vader overlijdt en zijn erfenis naar een ver familielid besluiten drie zussen hun landhuis om te bouwen tot pension in de hoop zo op een deugdelijke manier een inkomen te kunnen verwerven en hun jongere zus en ziekelijke moeder te kunnen onderhouden. Uiteraard zijn een aantal van deze gasten mannelijke vrijgezellen en ontstaat er de nodige romantiek. En hoe zit dat met de knorrige buurman die met een rechtszaak dreigt? Verwacht geen diepgaande verhaallijnen of onverwachte plottwisten; je ziet al van ver aankomen hoe dit boek gaat eindigen. Maar in een wereld die al ingewikkeld genoeg is, is een boek als dit een heerlijke tijdsbesteding.

De Camino - Anya Niewierra: Dit boek was een aanrader van een vriendin. En dat is maar goed ook, want als ik de omslag goed had bekeken, had ik hem nooit gelezen. Ik hou namelijk niet van literatuur (vaak zo depressief en complex en mijn eigen leven is al complex genoeg) en niet van thrillers (mijn inlevingsvermogen is iets te groot voor dat genre). Maar ik zat al te diep in deze literaire thriller tegen de tijd dat ik doorhad wat ik aan het lezen was. En toen wilde ik ook echt weten hoe het afliep. 

Wanneer Emil, de man van Lotte, tijdens het lopen van de Camino totaal onverwacht suïcide pleegt, blijft Lotte achter met een heleboel vragen. Daarom besluit ze precies een jaar later in de voetsporen van haar man te treden en op exact dezelfde manier een stuk van de Camino te gaan lopen, in de hoop zo antwoorden te vinden op haar vragen. Haar zoektocht leidt naar het verleden van haar man, die de oorlog in voormalig Joegoslavië meemaakte. Waarom is hij gevlucht? Wat was zijn rol in de oorlog? En wat zegt zijn suïcide over hun huwelijk? Een zeer pakkende roman die behoorlijk wat ethische vragen oproept. Hoe ontstaat een oorlog? In welke bubbel leef je zelf en draagt die bubbel misschien ook risico's met zich mee? Wanneer is het juiste moment om de waarheid te vertellen? En als dat moment je per ongeluk ontglipt, ben je dan een leugenaar? Is het überhaupt wijs om altijd de waarheid te vertellen? En hoe lang kun je verantwoordelijk gehouden worden voor dingen die je in het verleden gedaan hebt? Een zeer actueel boek wat ook de grote vragen van deze tijd behandelt.

Voor mij was het een extra bonus dat het de oorlog waarmee ik opgroeide, maar waar ik eigenlijk weinig over wist wat meer duiding kon geven. Maar ben je gevoelig voor thrillers? Lees dit boek dan overdag, terwijl je ondertussen (worship)muziek op hebt staan. Dat laatste hielp mijn gevoelige brein om het boek toch uit te lezen. En side-note voor de christenen onder jullie die liever geen boeken lezen die tegen de eigen moraal ingaan: dit boek is niet christelijk en dat zie je zo af en toe terug in taalgebruik en in normen en waarden.

De meester van Warschau - Mario Escobar: Wanneer de Joodse weeshuisdirecteur Janusz Korczak in de Tweede Wereldoorlog gedwongen wordt om zijn weeshuis te verplaatsen naar het getto van Warschau doet hij er alles aan om zijn kinderen te beschermen. Daarbij geholpen door zijn vrienden en medewerkers van het weeshuis. Dit op waargebeurde feiten gebaseerde verhaal kruipt onder je huid en laat je niet los. Dit is geen boek om ter ontspanning te lezen. Het laat maar al te goed zien hoe een klein beetje onderdrukking van kwaad tot erger kan gaan en hoe onverschillig een samenleving daar tegenover kan staan. Figuren als Janusz Korczak en Irena Sendler, die beiden echt bestaan hebben, geven hoop. Er zijn gelukkig altijd helden die opstaan tegen onrecht. Maar tegen welke prijs...?

Terug naar Insulinde - Elle van Rijn: Het is 1939 wanneer de jonge temperamentvolle Rosa met haar familie terugkeert naar haar geboorteland Indonesië. Ondanks de scheiding van haar ouders en de grillen van haar moeder groeit ze daar op in voorspoed. Maar daar komt een einde aan wanneer de Jappen Indonesië bezetten en Rosa en haar familie moeten zien te overleven in de Jappenkampen. Het boek toont niet alleen de verschrikkingen van de kampen, maar laat ook goed zien hoe racistisch de koloniale samenleving was. Een indrukwekkend boek over hoe een meisje volwassen wordt en haar familie in leven probeert te houden in de Jappenkampen, gebaseerd op een waargebeurd verhaal. 

Het meisje dat verdween - Els Florijn: Wanneer het Joodse gezin Stein tijdens de Tweede Wereldoorlog moet onderduiken, besluiten de ouders van de driejarige Ditte dat ze haar beter achter kunnen laten bij hun hulp. De nazi's zullen een klein kind tenslotte wel met rust laten, toch?

Er zijn van die boeken waarvan je hoopt dat ze van a tot z verzonnen zijn. Helaas is dit boek gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Het boek geeft goed inzicht in de gevolgen die de vele moeilijke beslissingen die in oorlogstijd genomen moesten worden en hoe deze nog levenslang invloed hadden op de mensen die het betrof. Een hartverscheurende roman die niet geschikt is om nog even te lezen voor het slapengaan en een verhaal wat je nog lang bij zal blijven. 

De drie zussen van Auschwitz - Heather Morris: In dit boek beschrijft Heather Morris het indrukwekkende en waargebeurde verhaal van drie zussen die het concentratiekamp Auschwitz en de verschrikkelijke dodenmars aan het einde van de Tweede Wereldoorlog overleven. Als ze zich na de oorlog niet langer thuis voelen in hun geboorteland Tsjechoslowakije besluiten ze een nieuw bestaan op te bouwen in Israël. Dat gaat niet zonder slag of stoot. Alledrie worden ze achtervolgt door de verschrikkelijke herinneringen aan de oorlog.

Het boek laat heel goed de worstelingen zien waarmee overlevenden van de concentratiekampen te maken kregen. Ze moesten niet alleen leren leven met de verschrikkelijke herinneringen, maar ook met de waarom-vraag en met de gevolgen van sommige keuzes die zij hebben moeten maken om te overleven. Daardoor voegt het boek echt iets toe aan de vele andere romans die er verschenen zijn over het leven in de concentratiekampen.

Bloemen voor mijn dochter - Sarah Jio: Als Caroline op een dag wordt aangereden door een vrachtwagen, wordt ze buiten westen opgenomen in het ziekenhuis. Als ze wakker wordt blijkt ze aan ernstig geheugenverlies te lijden. Als ze weer naar huis wordt gestuurd is het aan haar de taak om te ontrafelen wie ze is en waarom ze als Amerikaanse in een luxe appartement in Parijs woont. En wat er toch voor eigenaardigs aan de hand is met dat appartement. Gaandeweg ontrafelen zich de twee verhalen van Caroline zelf en dat van de vrouw die tijdens de Tweede Wereldoorlog in haar appartement woonde.

Een aangrijpend verhaal, wat door de dreigende sfeer die hier en daar heerst zo af en toe een beetje té spannend voor me was, maar wat ik uiteindelijk toch prachtig vond. Als je van boeken over de Tweede Wereldoorlog houdt wil je deze echt lezen!

Een week in Parijs - Rachel Hore: Wanneer de Engelse Fay met haar middelbare school een uitstapje maakt naar Parijs, krijgt ze last van iets wat een flashback lijkt te zijn. Maar dat kan niet, want ze is nog nooit in Parijs geweest. Als ze later als volwassene opnieuw naar Parijs gaat, krijgt ze een mysterieuze opdracht mee van haar zieke moeder.

Hoewel het een prima roman is, vind ik het op het eind wel wat langdradig worden. Dat wordt mede veroorzaakt door het feit dat de schrijfster de Algerijnse kwestie betrekt bij een roman over de Tweede Wereldoorlog. Het is een interessant onderwerp, maar het was denk ik beter geweest als ze over dat onderwerp een aparte roman had geschreven. Een oorlogsroman over moed, de levenslange invloed die sommige keuzes kunnen hebben, de vraag of je altijd de waarheid moet vertellen en vergeving. 

Het rupsenhuis - Jeanine de Vries: Ik lees graag boeken die zich afspelen in het Nederland van de Tweede Wereldoorlog, maar regelmatig bekruipt me ook het gevoel: 'Nederland is zoveel meer dan alleen die oorlog.' Gelukkig lijken er steeds meer romans te komen die ook een heel ander deel van de Nederlandse geschiedenis belichten en dit is er één. In het begin van de 18e eeuw verhuist de Joodse Jaël zeer tegen haar wil van Amsterdam naar het Franeker. Ze laat daarmee haar baan en haar familie achter zich. Ze kan maar moeilijk aarden in haar nieuwe woonomgeving en krijgt te maken met stevige discriminatie. Waarom wil haar man per se verhuizen? Hoe kan ze zo snel mogelijk weer terugkeren naar haar vertrouwde omgeving? En wat is nou eigenlijk de oorzaak van de dood van hun zoon? Dit boek geeft een aardig inkijkje in het leven van de 18e eeuw, de positie van vrouwen, de hiërarchie en ook de positie van Joden, die destijds al te maken hadden met discriminatie.

De ontwortelden - Catherine Bardon: Wanneer Oostenrijk in 1938 geannexeerd wordt door Duitsland, zijn de jonge Joodse Wilhelm en Almah niet langer veilig in hun geboortestad Wenen. Maar omdat zowel de Europese landen als de VS hun grenzen sluiten voor Joodse vluchtelingen, hebben ze geen andere keus dan een nieuw bestaan op te bouwen in de eveneens dictatoriale Dominicaanse Republiek. Dit fictieve, maar op de werkelijkheid gebaseerde boek belicht een stukje van de Tweede Wereldoorlog en de tijd daarna dat vrij onbekend is. De seksuele moraal is niet helemaal zoals ik het graag zou zien en bovendien zo af en toe te expliciet beschreven wat mij betreft. Daarnaast had het boek ook wel wat korter gekund. Maar desalniettemin een interessante roman voor mensen die graag een boek lezen over de Tweede Wereldoorlog.

Het huis op nummer 7 - Rachel Hauck: Op het moment dat Beck zich op haar werk in meerdere opzichten in de nesten heeft gewerkt, ontvangt ze een forse erfenis van iemand die ze niet kent. Wie is de vrouw die haar de erfenis nalaat? Wil ze deze erfenis wel? En wie is die leuke man die regelmatig het huis aan de overkant van het door haar geërfde huis bezoekt? Een verhaal over vergeving en loslaten. Zo af en toe is het wel even schakelen tussen de vele verhaallijnen die door elkaar heenlopen en op het eind had het wat mij betreft iets korter gemogen. Maar voor een koude winterdag is dit een prima boek om lekker in weg te kruipen.

Boven de robijnen - Marianne Witvliet: Als op een dag de moeder van Noa haar een lijst met adressen van soldaten in (toen nog) Nederlands Indië onder de neus schuift, voelt ze er niets voor om met een soldaat te gaan corresponderen. Als ze uiteindelijk toch een brief schrijft om van het gezeur af te zijn, krijgt ze tot haar stomme verbazing een brief terug van Daniël. Al heel snel ontstaat een kostbare briefwisseling waarin ze elkaar steeds beter leren kennen. En als Daniël na thuiskomst bij haar op de stoep staat wordt ze op slag verliefd. Maar dat kan niet, want Noa heeft een droom en die droom speelt zich af in Antarctica en niet in het Indonesië waar Daniël zo graag naar terug wil keren... Verwacht geen zoetsappig liefdesverhaal als je dit boek gaat lezen. Het verhaal gaat over het achternalopen van geluk, terwijl het geluk misschien wel veel dichterbij te vinden is. Over dromen die in duigen vallen, waardoor je dingen ontdekt die vele malen kostbaarder zijn dan het uitkomen van die dromen. Over egocentrisme en alleen maar voor jezelf kiezen. Over God betrekken bij je keuzes en de wonderlijke dingen die er dan kunnen gebeuren. Voeg daar taalkundig hele knappe zinnen aan toe en je hebt wat mij betreft een juweel van een boek. 

De laatste boekwinkel van Londen - Madeline Martin: Wanneer Grace gedwongen wordt om het dorp waar ze opgroeide te verlaten, gaat ze bij een vriendin van haar moeder in Londen wonen. In de hoop op een aanbevelingsbrief voor een betere baan gaat ze tijdelijk bij een boekwinkel werken. Ze krijgt het voor elkaar om de boekwinkel tot bloei te brengen. Maar dan breekt de blitzkrieg uit en wordt Londen maandenlang gebombardeerd. In deze moeilijke omstandigheden tovert Grace de boekwinkel om tot een plaats van hoop. Een boek over verlies, rouw en te midden van ellende een nieuw bestaan opbouwen. Ik geef onmiddellijk toe dat dit boek wellicht wat zoet eindigt. Maar geloof mij: dit is een perfect boek om op een gure wintermiddag mee op de bank te kruipen.

De bron van liefde - Lynn Austin: Wanneer de altijd opgewekte Jimmy na de oorlog terugkeert met een zware depressie, gaat zijn buurmeisje Peggy op onderzoek uit naar wat hij precies heeft meegemaakt. Ze hoopt zo de oorzaak van zijn depressie op te kunnen sporen en deze daardoor ook te kunnen verlichten. Deze oorlogsroman schuwt de moeilijke vragen van het leven niet. Waarom is er zoveel pijn en lijden in de wereld en waar is God in dat alles? Ik vind het dapper dat Lynn Austin deze vragen hard en duidelijk durft te stellen in dit boek. Is dit haar beste boek? Wat mij betreft niet. Maar het is wel gewoon een 'fijn' (tussen aanhalingstekens, want de onderwerpen zijn pittig) leesboek met voor mij ook weer nieuwe historische informatie over de Tweede Wereldoorlog die ik nog niet kende. Ik las dit boek aan het begin van de inval van Hamas in Israël. Met dat in je achterhoofd moet je aan het einde van het boek wel even extra diep zuchten.

Bij mij ben je veilig - Sharon Cameron: Er zijn van die waargebeurde verhalen die zo onwaarschijnlijk zijn dat je haast niet kunt geloven dat ze echt gebeurd zijn...tot je aan het einde van het boek de verantwoording leest, inclusief foto's. Dit boek vertelt het verhaal van Stefania en haar zusje Helena die tijdens de Tweede Wereldoorlog 13 Joodse onderduikers een veilig heenkomen bieden. Nou ja...veilig...elke keer als je denkt dat het niet erger kan worden voor Stefania en haar zusje, blijkt er toch nog een moeilijkheidsgraad bij te kunnen komen. Dit boek zuigt je mee in hun verhaal en is moeilijk weg te leggen. Hou je van het lezen van romans over waargebeurde verhalen uit de Tweede Wereldoorlog? Dan moet je deze zeker lezen! Hou er wel rekening mee dat het boek hier en daar vrij heftig is.

Toen de wereld brak - John Boyne: 'Toen de wereld brak' is een vervolg op de bestseller 'De jongen in de gestreepte pyjama' en vertelt het verhaal van Gretel, de zus van Bruno uit het eerste boek. Vanuit het perspectief van een 92-jarige kijkt ze terug op haar leven en hoe het haar vergaan is na de oorlog. Het is een boek over rouw en de vraag in hoeverre je schuld hebt aan de keuzes van je ouders. De karakterschets van Gretel is pakkend. Ze is getekend door de eerste jaren van haar leven en dat zie je duidelijk terug in de grilligheid van haar karakter en de soms vreemde keuzes die ze maakt. Het boek is pakkend geschreven en je leest het rap uit. Als je 'De jongen in de gestreepte pyjama' nog niet gelezen hebt, is het wel aan te raden om die eerst te lezen, want dit boek gaat er vanuit dat je de hoofdlijn van het eerste boek kent. Opmerking voor de christelijke lezers: dit boek heeft geen christelijke achtergrond en dat zie je terug in normen en waarden die gehanteerd worden.

De stem van een vrouw - Francine Rivers: Kathryn Walsh wordt door haar stiefvader naar het mijnstadje Calvada gestuurd om daar de erfenis van haar oom op te eisen. Eenmaal daar aangekomen, blijkt dat haar oom een krant uitgaf in het stadje en vermoord is. Kathryn blaast de krant nieuw leven in en haalt zich daarmee het ongenoegen van heel wat inwoners van het stadje op de hals. Is dit Rivers beste boek? Zeker niet. En op bladzijde 50 weet je eigenlijk al wel zo'n beetje hoe het boek 420 pagina's later zal eindigen. Maar soms wil je gewoon even heerlijk ontspannen lezen en verdwalen in een niet al te gecompliceerd en vermakelijk verhaal. Als je zo'n boek zoekt, dan ben je met dit boek aan het goede adres.

Reisgenoten - Sharon Garlough Brown: Ik heb even moeten wennen aan dit boek, waarin 4 vrouwen die op een kruispunt staan in hun leven een Bijbelstudie gaan volgen in een retraitecentrum. Het duurde even voor ik in het verhaal zat, omdat ik niet zo goed begreep wat ik nou aan het lezen was; een roman of een studieboek? Maar toen ik er eenmaal in zat, las ik het in één ruk uit. De verhalen van de 4 vrouwen zijn stuk voor stuk herkenbaar. In alle vier de verhalen zat voor mij wel iets waar ik mezelf in herkende. Het boek nodigt uit om het regelmatig even weg te leggen, na te denken over je eigen leven en met God te praten over de dingen die je aanspreken. Ook geeft het handreikingen voor die je toe kunt passen in je eigen geestelijke leven. Dit boek is een roman met veel geestelijke diepgang en een aantal prachtige levenslessen.

Niets ontgaat ons - Janke Reitsma: Ik heb geaarzeld of ik een recensie moest schrijven over dit hartverscheurende boek wat onder je huid kruipt. Niet omdat het niet goed is, maar omdat het zo heftig is. Het vertelt het verhaal van de 14-jarige Koen die een moeder heeft met zware psychiatrische problemen en een vader die zijn gezin naar beste kunnen probeert te beschermen, maar daarbij verkeerde beslissingen neemt. En dan krijgt Koen een zusje met een ernstige aandoening...

Dit boek laat zo goed de vernietigende gezinsdynamiek zien waarin sommige gezinnen zich bevinden en waar ik als pleegmoeder ook regelmatig mee te maken heb gehad. Het toont aan dat achter de berichten die je in het nieuws hoort vaak een zee aan verdriet, beschadigingen, onmacht en verkeerde beslissingen schuilgaat waarbij niemand opzettelijk kwaad in de zin heeft. Ook toont het aan waarom het vaak zo moeilijk is om deze gezinnen te helpen. Omdat ze een front vormen waarachter ze niemand toelaten. Het is vaak 'wij' tegen 'de wereld die het slecht met ons voorheeft'. Taalkundig zit het boek zeer knap in elkaar, met zinnen als: 'Hij was altijd moe, want met volhouden bleef er niet veel tijd over om uit te rusten.' Of: 'Alles schreef ik op, meestal zonder te stoppen, met bijna alleen maar komma's en geen punten, want punten waren er niet meer, alles was met elkaar versmolten, zat aan elkaar vastgeplakt en er was geen duidelijk begin en geen duidelijk einde, want elk begin had ook weer een geschiedenis en elk einde zou nog een toekomst hebben.' Het laat een diepe indruk achter, maar is ook hartverscheurend. Als je het liefst feelgood-boeken leest moet je dit boek niet lezen. En een extra opmerking voor de christelijke lezer: Moeder lijdt onder andere aan Godsdienstwaanzin. Dit komt helaas veel voor binnen de psychiatrie, maar kan op de christelijke lezer schokkend overkomen.

De aard van breekbare dingen - Susan Meissner: Wanneer Sophie Whalen een advertentie leest van een weduwnaar die op zoek is naar een vrouw en een moeder voor zijn dochtertje, aarzelt ze geen moment. De twee trouwen en Sophie gaat met de man en zijn dochter Kat in San Francisco wonen. Maar al snel gebeuren er dingen waardoor ze twijfelt of haar man wel is wie hij zegt dat hij is. Op het moment dat ze achter de waarheid komt, voltrekt zich een grote ramp. Het is 1906 en San Francisco wordt getroffen door een zware aardbeving, waarna een groot gedeelte van de stad afbrandt. Zal het Sophie lukken om haar leven opnieuw op te bouwen? Dit is met recht één van de meest onwaarschijnlijke verhalen die ik ooit gelezen heb en hier en daar ook wat luguber. En toch blijf je lezen omdat je wilt weten hoe het afloopt. Is het één van de beste romans die ik ooit gelezen heb? Zeker niet. Maar Susan Meissner heeft het wel voor elkaar gekregen dat ik veel moeite had om het boek weg te leggen.

Een oneindig land - Patricia Engel: De jonge Mauro en Elena vertrekken met een werkvisum van 2 jaar vanuit Colombia naar de Verenigde Staten. Maar als hun visum verlopen is, blijven ze in de VS en moeten uit het zicht zien te blijven van de autoriteiten. Helaas lukt dit Mauro niet en hij wordt teruggestuurd naar Colombia. Zijn vrouw en drie kleine kinderen blijven achter en moeten zich zien te redden in een wereld die hen niet gunstig gezind is. Dit is een actuele en harde roman over het lot dat veel ongedocumenteerden die vanuit Zuid Amerika in de VS terecht komen treft. Het boek is beschreven vanuit alle vijf de gezinsleden en geeft goed weer hoe zij allemaal op hun eigen manier lijden onder de situatie. Hoe de culturen met elkaar in botsing komen, hoe gezinsleden van elkaar vervreemd raken, hoe er misbruik wordt gemaakt van mensen die illegaal in het land zijn en dus geen aangifte kunnen doen wanneer hen iets wordt aangedaan. Het is bij tijd en wijle een hard boek, waarvan ik vrees dat de beschreven gebeurtenissen dichtbij de werkelijkheid liggen. Voor wie houdt van feelgood-boeken is dit geen goed boek. Ook niet voor mensen die moeite hebben met mythes en andere levensovertuigingen. Maar als je aan het denken gezet wilt worden over moeilijke thema's als immigratie moet je dit boek zeker lezen!

Hoop is een kleine vogel - Susie Finkbeiner: Wat een heerlijk boek is dit. Het vertelt het verhaal van de familie Matthews. Een familie waarin ieder zijn weg heeft gezocht in de Vietnamoorlog en waar onverwacht een kleine jongedame haar intrede doet als Vietnamese adoptiedochter. Susie Finkbeiner verstaat de kunst om hele ingewikkelde onderwerpen als verlies, rouw, moeilijke familieverhoudingen en adoptie op een luchtige en liefdevolle manier te brengen met de nodige humor. Het einde van het boek had van mij wat sterker gemogen, maar ondanks dat heb ik genoten van het lezen ervan.

De sterren boven Bagdad - Gina Wilkinson: Onder het schrikbewind van Saddam Hoessein zoeken drie vrouwen hun weg. Huda en Rania komen uit dezelfde stam en waren ooit elkaars beste vriendinnen. Maar leugens, geheimen en angst dreven hen uit elkaar. Nu ze volwassen zijn hebben ze allebei een kind wat bedreigd wordt door het regime. In een poging om hun kind te beschermen hebben ze elkaar nodig, maar durven ze elkaar opnieuw te vertrouwen na alles wat er gebeurd is? In hun verhaal slepen ze de naïeve diplomaatsvrouw Ally mee, die zo haar eigen redenen heeft om in Irak te zijn. De schrijfster van het boek heeft zelf als diplomaatsvrouw in Irak gewoond in de tijd dat Saddam Hoessein daar regeerde en weet een goed en beangstigend beeld te schetsen van hoe het leven eruit zag in die tijd. Hoe een schrikbewind een hele natie in zijn greep kan houden en mensen uit elkaar kan drijven door angst te zaaien. Ik vond het een erg indrukwekkend boek. De christelijke lezer moet er wel rekening mee houden dat dit boek zich in een andere cultuur met een andere religie en andere gebruiken afspeelt. Daarnaast heb ik me zo af en toe echt wel moeten verbijten bij behoorlijk wat irritante vergelijkingen als: 'Ze voelde een licht schuldgevoel. Als een vis die diep in haar binnenste zijn staart bewoog.' Really? 🤨

Dietrich, mijn liefste - Amanda Barratt: Dit boek vertelt het waargebeurde, maar geromantiseerde verhaal van de liefdesrelatie tussen de theoloog Dietrich Bonhoeffer en zijn jonge verloofde Maria von Wedemeyer. Het is een boeiend boek, wat goed weergeeft welke strijd de geliefden hebben moeten voeren voor hun idealen, hun vaderland en hun liefde. Wie de geschiedenis kent weet al hoe het boek afloopt en dat hangt als een dreiging boven het lezen ervan, waardoor je door wilt blijven lezen. Het feit dat dit boek me in een periode dat mijn concentratievermogen heel slecht was toch heeft kunnen boeien, zegt mij genoeg. Wie houdt van boeken over de Tweede Wereldoorlog, benieuwd is naar het Duitse verzet en/of nieuwsgierig is naar de drijfveren van Dietrich Bonhoeffer moet dit boek echt lezen.

De bibliotheek van Saint-Malo - Mario Escobar: De jonge biliothecaresse Jocelyn leeft voor boeken. Wanneer de nazi's in de Tweede Wereldoorlog niet alleen landen bezetten, maar ook bepalen welke kunst, muziek en boeken niet langer toegestaan zijn heeft dit grote impact op de bibliotheken in Europa. Jocelyn wordt verplicht om een heel aantal boeken te verbranden en de kostbaarste werken over te dragen aan de nazi's. Maar ze doet er alles aan om haar kostbare schat te beschermen. Desnoods ten koste van haar eigen leven.

Dit boek heeft een origineel onderwerp voor een oorlogsroman en legt de focus op wat de bezetting betekende voor literatuur. Het boek is geschreven met een enorme vaart en laat goed zien dat het leven in tijden van oorlog niet zo zwart-wit is als we vaak denken. Soms raak je per ongeluk verzeild in allerlei zaken zonder dat het zo'n bewuste keus is, maar is er uiteindelijk geen weg terug. En de scheidslijn tussen 'goed' en 'fout' is vaak flinterdun of zelfs helemaal niet duidelijk. Aan het einde wordt het boek hier en daar wel erg onwaarschijnlijk en haar liefde voor boeken gaat me wat te ver. Maar desalniettemin lees je het boek in één adem uit.

Het toevluchtsoord voor gebroken harten - Susan Anne Mason: Dit boek vertelt het verhaal van de jonge Olivia die in het Toronto van 1939 ongehuwd zwanger raakt en daarvoor door haar vader wordt aangegeven bij de politie. Destijds konden ouders dan doen wanneer zij hun dochter onhandelbaar vonden. Olivia wordt 1,5 jaar gevangen gezet, verliest de voogdij over haar kind en moet de meest gruwelijke behandelingen ondergaan. Eenmaal uit de gevangenis wil ze er alles voor doen om andere vrouwen dit lot te besparen en begint ze een opvang voor zwangere vrouwen. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot. En uiteraard speelt de liefde ook een belangrijke rol in dit boek. Een boeiende roman met diepgang en romantiek en waar je ook nog het nodige van opsteekt. Ik vond het, ondanks de pittige thematiek een heel fijn boek om te lezen. Inmiddels is deel 2 in deze serie uit.

Liefs uit Berlijn - Ton Maas: Dit boek is een reconstructie van het leven van Kees Maas aan de hand van het dagboek wat hij bijhield als dwangarbeider tijdens de Tweede Wereldoorlog. Kees was werkzaam bij Philips in Eindhoven toen hij gesommeerd werd om aan het werk te gaan in Duitsland. Het boek leest als een trein, is qua onderwerp voor een oorlogsboek heel origineel en geeft een interessant inkijkje in het leven van een dwangarbeider in die tijd én in hoe verbazingwekkend normaal het leven er in Berlijn uitzag ten tijde van WOII. Ook laat het zien dat veel Duitsers helemaal niet achter deze oorlog stonden. Kees is een optimist en een grappenmaker, wat ervoor zorgt dat het boek ondanks de zware materie niet loodzwaar overkomt. Ook het geloof van Kees speelt een terugkerende rol. Voor wie bereid is de nodige vloeken en een andere seksuele moraal dan ik graag zou zien door de vingers te zien, is dit een boeiend boek. En voor de mensen die roots hebben in de kerk in Eindhoven waar wij naartoe gaan: het zou zomaar eens kunnen dat je een bekende naam tegenkomt in dit boek ;-).

't Hooge Nest - Roxane van Iperen: Dit boek is een reconstructie van het leven van twee Joodse zussen die werkzaam waren in het verzet ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Vanaf het begin van de oorlog zijn de in Amsterdam wonende Jetty en Lien zich bewust van de gevaren en keren zich tegen de bezetter. Zoals veel verzetswerk begint dat klein, maar wordt het steeds groter. Wanneer de netten zich langzaam sluiten rondom de Joden in Amsterdam, duiken Jetty en Lien samen met hun familie en vele andere onderduikers onder in een groot landhuis in de bossen van Naarden. Van daaruit zetten ze hun verzetswerk voort...tot het mis gaat. Dit indrukwekkende boek met een nauwkeurige beschrijving van het waargebeurde verhaal van de zussen moet je gelezen hebben als je van boeken over WOII houdt.

Als gebed de hemel raakt - Melissa Tagg: Wanneer de jonge Mara op de vlucht is, vindt ze een nieuw thuis in B&B Everwood. In de eigenaresse vindt ze de moederfiguur die ze zo hard nodig heeft, maar als die op een dag spoorloos verdwijnt zakt ze weer weg in haar eigen misère. Tot ze op een avond een flauwgevallen man in haar gang aantreft. Een man die ook zijn eigen pijn met zich mee lijkt te dragen. Daar waar het in dit boek in eerste instantie gewoon een standaard liefdesroman lijkt te zijn, kom je er gaandeweg achter dat het boek veel meer diepgang heeft dan dat. Een boek over rouw, het gemis van een vader en gevonden worden. En hou je van de serie Gillmore Girls? Dan zit je met dit boek helemaal goed, want de beschreven sfeer in het stadje Maple Valley doet me erg denken aan die serie.

Julie Klassen - De echo van Swanford Abbey: Wie zich gewoon even wil verliezen in een liefdesroman zonder over moeilijke thema's na te hoeven denken, zit met deze roman helemaal prima. Rebecca Lane keert naar haar geboortedorp terug omdat ze zich zorgen maakt om haar broer. Ze overnacht in een hotel waar op een nacht een moord gepleegd wordt. Sir Frederick, de man op wie ze als jong meisje verliefd werd maar die destijds met een andere vrouw trouwde, is de magistraat die verantwoordelijk is voor het oplossen van de moord. Wie heeft de moord gepleegd? Wat heeft haar eigen broer daarmee te maken? En wie of wat zijn de mysterieuze verschijningen in het hotel? Verwacht geen hoogstaand verhaal, maar gewoon even een fijn verhaal waar je in weg kunt duiken.

Een thuis in Afrika - Irma Joubert: Dit boek volgt de zevenjarige Charles, die opgroeit in Londen maar vanwege het uitbreken van WOII wordt ondergebracht bij zijn tante in Schotland. Daarnaast volgt het de jonge Duitse majoor Oswald die niets liever wil dan de eer van het vaderland verdedigen in diezelfde oorlog. Charles maakt de nodige avonturen mee bij zijn tante, Oswald wordt krijgsgevangen genomen door de Russen en belandt in een goelag. Uiteindelijk komen ze elkaar tegen als ze na de oorlog allebei een nieuw bestaan proberen op te bouwen in Afrika. Beide verhalen zijn aangrijpend. Hier en daar kabbelt het boek wat voort, maar op een prettige manier. De inzichten in de gedachten van de jonge Charles zijn soms hilarisch. Dit boek maakt onderdeel uit van een trilogie, maar kan ook heel goed los gelezen worden. Mocht je de andere twee boeken uit de trilogie nog niet gelezen hebben ('Het meisje uit het verscholen dorp' en 'Hildegard')...ook die zijn aangrijpend en zeer de moeite waard!

Onder een bloedrode hemel - Chris Fabry: De jonge Ruby brengt als kind korte tijd van haar leven door in het mijnwerkersdorp Beulah Mountain, maar die korte tijd zal haar de rest van haar leven achtervolgen. Ze ontmoet er haar beste vriendin Bean, waardoor ze kennismaakt met de trieste levensomstandigheden van veel mensen in de mijnwerkersdorpen. Het verhaalperspectief wisselt onder andere tussen de jonge en de oude Ruby, waardoor je gaandeweg een beeld krijgt wat er zich nou precies heeft afgespeeld in de jaren '30. En welk geheim draagt Ruby al haar hele leven mee? Een goed boek over schuld, vergeving, de impact van geheimen op het leven, de kracht van vriendschap en de groei die vaak juist door moeilijke omstandigheden mogelijk gemaakt wordt.

Dochter van Rome - Tessa Afshar: Hoewel ik ze zelf soms ook schrijf, ben ik altijd wat huiverig als het gaat om boeken of verhalen die een geromantiseerde versie weergeven van Bijbelse personages omdat ik bang ben dat ze af zullen doen aan het oorspronkelijke verhaal. Maar daar is bij dit boek wat mij betreft geen sprake van. Het vertelt het verhaal van Priscilla, een jonge vrouw van adel die uit de gratie valt bij haar enig overgebleven familielid en moet zien te overleven zonder zijn financiële steun. Ze komt tot geloof en trouwt met Aquila, een leerbewerker uit Rome. Maar daarmee stort ze zich in een heel nieuw avontuur, waarbij onder andere Paulus een rol speelt. En wie is er toch op uit om haar te vermoorden? Een fijn boek waarmee je je even in een heel andere wereld waant.

Het verhaal dat ons verbindt - Susie Finkbeiner: Dat je met zware thematiek toch een feelgood-roman kunt schrijven bewijst dit boek. Het vertelt het verhaal van de veertigjarige Betty die veel te vroeg haar man verliest en daarnaast de zorg voor het zoontje van haar depressieve zus op zich neemt. Door verhalen op te halen en te vertellen leert Betty met haar verdriet en zorgen om te gaan. Het boek weet op geloofwaardige wijze de onderwerpen rouw en depressie weer te geven, maar tovert ondanks dat ook heel vaak een glimlach op je gezicht door de hartveroverende kinderen in het verhaal en de liefdevolle manier waarop de hele familie omgaat met rouw en zorg draagt voor elkaar. Het geheel zorgt er, ondanks de heftige thema's, voor dat je het boek uiteindelijk met een goed gevoel dicht slaat.

De eerste krokus - Laila Ibrahim: In het zuiden van de Verenigde Staten wordt de kleine witte Elizabeth halverwege de 19e eeuw grootgebracht door haar zwarte min. Ze is de dochter van een rijke plantagehouder en voorbestemd om te trouwen met een zoon van één van de andere plantagehouders in de omgeving. Maar haar sterke band met haar min zorgt ervoor dat ze een andere kijk op slavernij ontwikkelt dan haar ouders. Dit boek is een sterk en aangrijpend debuut van deze schrijfster en de eerste van een trilogie waarvan ik de andere boeken nog niet gelezen heb. Juist in deze tijd, waarin het onderwerp slavernij opnieuw erg leeft, is dit een heel goed boek om te lezen. Maar wees gewaarschuwd: het kost je wel wat uurtjes nachtrust, omdat het lastig weg te leggen is.

De crèche - Elle van Rijn: Dit is niet het eerste boek wat ik over de Joodse crèche gelezen heb. Maar in tegenstelling tot 'Een kamer vol lichtjes' van Melanie Dobson (voor recensie: zie 17 boeken hieronder), is dit boek gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de personen die hier daadwerkelijk werkten. De 17-jarige Joodse Betty Oudkerk gaat aan de slag als kinderverzorgster in de Joodse crèche. In deze crèche werden kinderen opgevangen voor ze op deportatie zouden gaan naar de verschillende concentratiekampen. Samen met haar collega's en leidinggevende weet Betty ongeveer 600 kinderen te redden van een zekere dood. Dit indrukwekkende boek laat wat mij betreft ook heel aangrijpend zien wat de oorlog mentaal met mensen deed, voor welke onmogelijke keuzes ze kwamen te staan en wat hen dat kostte.

Alles wat ik wens - Lynn Austin: Nu we richting kerst gaan, kan een lekker cheesy Kerstverhaal gewoon fijn zijn. Dit boek volgt de hoofdpersonen uit de eerdere roman 'Als ik jou was'. Het is geen must om dat boek al gelezen te hebben, maar het maakt het lezen ervan wel makkelijker. Eve en Audrey werken zich met hun zoontjes een niet altijd even makkelijke decembermaand door. Het heeft alles wat je van een kerstverhaal verwacht. Problemen, liefde, vriendschap, verrassingen en een goede onderliggende boodschap. Ik vind het idee wat ze uit gaan werken met hun zoontjes echt geweldig gevonden. Als ik kinderen had gehad, had ik ze ook op die manier Kerst bij willen brengen. Gewoon een fijn feel good verhaal voor als je even geen ingewikkeld boek wilt lezen.

Al die dingen nu jij er niet meer bent - Emily Spurr: Ik heb even geaarzeld of ik een recensie moest schrijven over dit boek. Niet omdat ik het niet goed vind, maar omdat het een heftig boek is. Het is tegelijkertijd hartverscheurend en hartveroverend. Het vertelt het verhaal van de 10-jarige Rae die een dappere poging doet om voor zichzelf te zorgen nadat haar moeder op een dag plotseling weg is. Daarbij krijgt ze hulp van buurvrouw Lettie. Beiden hebben zo hun eigen manier om hun trauma's onder ogen te zien. Je sluit Rae al snel in je hart en leeft met haar mee. Ik betrapte mezelf erop dat ik haar voortdurend bemoedigend toe wilde spreken en wilde troosten. Iemand die een debuutroman zo knap en meeslepend neer kan zetten verdient een dikke pluim. Maar wees gewaarschuwd: houd een pakje zakdoeken bij de hand!

De laatste trein naar vrijheid - Meg Waite Clayton: Dit boek vertelt het verhaal van Truus Wijsmuller, die samen met anderen meer dan 10.000 (!) Joodse kinderen heeft weten te redden. Onder andere door ze in 1938 en 1939 per trein uit door Hitler bezet gebied te halen en onder te brengen bij pleeggezinnen in landen die (op dat moment nog) veilig waren. Ik vond het onvoorstelbaar dat de hoofdlijn van dit boek echt gebeurd zou zijn, maar enig googelen vertelde me dat dat toch echt het geval is. De moed en onverschrokkenheid waarmee Truus te werk gaat, maar ook haar eigen pijn en verdriet in het leven raakten me. Het verhaal van de kinderen in dit boek is fictief, maar vertelt op geloofwaardige wijze de hartverscheurende keuzes waar kinderen en hun ouders in bezet gebied voor kwamen te staan. Er zitten een aantal zinnen en passages in die van mij niet per se hadden gehoeven, maar verder is het een zeer indrukwekkend boek wat me de nodige uurtjes nachtrust heeft gekost omdat ik het niet weg kon leggen.

Daar waar de rivierkreeften zingen - Delia Owens: Dit prachtige boek speelt zich af in de jaren '60 in Amerika. Het vertelt het verhaal van Kya, een meisje dat onder moeilijke omstandigheden opgroeit in een hut in het moeras. Ze wordt al jong door iedereen in de steek gelaten en moet zich alleen zien te redden. De schrijfstijl zorgt ervoor dat je de adembenemende natuur van het moeras voor je ziet en je sluit de zesjarige Kya al snel in je hart. Het boek toont de kracht van liefde, het belang van relaties en laat je nadenken over wat er gebeurt wanneer je mensen uitsluit alleen vanwege het feit dat ze niet zijn zoals jij. Het einde van het boek had van mij anders gemogen, maar desondanks is het een prachtig boek wat moeilijk weg te leggen is. Kleine waarschuwing voor christelijke lezers: het boek bevat een enkele vloek en een aantal intieme scènes.

Cilka's keuze - Heather Morris: Dit indrukwekkende boek is losjes gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Het vertelt het verhaal van Cilka Klein, een jongedame die als 16-jarige in Auschwitz belandt. Omdat ze daar gedwongen wordt om het liefje te zijn van 2 SS-officieren en blokoudste te zijn van een barak waarin vrouwen hun laatste nacht doorbrengen voor ze naar de gaskamers worden gebracht, wordt ze gezien als collaborateur en na de oorlog gevangen gezet in een goelag in Rusland. Cilka weet wat ze moet doen om te overleven, maar is qua gevoel volledig afgestompt. Dit is een verhaal wat laat zien hoe allesverwoestend geheimen kunnen zijn, maar ook de kracht van zelfopoffering, vriendschap en liefde toont. Ik vond het één van de beste romans die ik in de afgelopen tijd gelezen heb.

Trilogie Met de beste bedoelingen/Boven alle verwachtingen/Tel je zegeningen - Susan Ann Mason: Ik las deze boekenserie in een periode waarin ik even genoeg aan mijn hoofd had en gewoon een simpel 'alles komt goed' boek wilde lezen. Dat is ook precies wat dit is. Ontmoet plichtsgetrouwe Grace, enthousiaste en ietwat onnozele Emma en zorgzame Quinn die allemaal zo hun eigen redenen hebben om van Engeland naar Canada te trekken. Gewoon heerlijk simpele boy-meets-girl verhalen voor als je even lekker weg wilt dromen. Het laatste deel deed me hier en daar wel even de wenkbrauwen optrekken vanwege woord- en daadkeuzes, maar als je gewoon even niet al te diep na wilt denken is dit prima.

Het witte meisje - Tony Birch: Dit boek, wat zich afspeelt in de jaren '60 in Australië, gaat over een Aboriginal vrouw die moet vechten om voor haar kleindochter te mogen blijven zorgen, puur en alleen omdat ze Aboriginal is. Het boek geeft een aardig inkijkje in de trieste manier waarop in die tijd met Aboriginals werd omgegaan. Wat is het toch verdrietig om te zien hoe racisme overal de kop opsteekt en hoe mensen zich verheven kunnen voelen ten opzichte van anderen, alleen omdat die een andere kleur, cultuur of kwaliteiten heeft. Ik heb niet eerder een boek gelezen over de Aboriginals en vond het een boeiend boek waarvan ik het nodige leerde. Hou je van het ontdekken van nieuwe culturen of boeken waarin rechtvaardigheid een thema is? Dan is dit boek zeker een aanrader!

De witte roos - Amanda Barrat: Dit deels op waarheid gebaseerd en deels fictieve indrukwekkende boek gaat over een groep studenten in München die niet langer werkeloos wil toezien hoe Hitler vele mensen een nutteloze dood injaagt. Ze kopen een stencilmachine en beginnen met het drukken en uitdelen van pamfletten. Het boek zuigt je de beklemmende omstandigheden in waaronder ze hun werk deden, maar toont ook goed het jeugdig enthousiasme en de onbezonnenheid waarmee ze te werk gingen. Over het hele boek hangt een dreigende ondertoon die ervoor zorgt dat je door wilt blijven lezen. Mij heeft het in elk geval één nacht tot diep in de nacht wakker gehouden omdat ik het niet weg kon leggen. Houd je van boeken over WOII? Dan moet je deze zeker lezen!

Het strand van de verloren schatten - Julie Klassen: In een wereld die meer dan ingewikkeld is, is het soms heerlijk om weg te duiken in een boy-meets-girl-verhaal waarvan je van tevoren al weet dat het goed af gaat lopen. Dit boek vertelt het verhaal van weesmeisje Laura, dat eigenlijk niet echt welkom is in het nieuwe gezin van haar oom. Ze vindt haar toevlucht op het strand waar regelmatig dingen aanspoelen die bij een schipbreuk overboord geslagen zijn. Op een dag redt ze daar het leven van de mysterieuze Alexander Lucas die bij een schipbreuk overboord geslagen is. Het boek bevat de nodige intrige en leest gewoon heerlijk weg op een lekker luie zonnige (of minder zonnige, zo je wilt ;-) middag. Enig minpuntje aan al dit soort boeken (let op: spoiler alert!): waarom eindigen hoofdpersonen altijd gelukkig getrouwd en zwanger? Het zou wel eens een verademing zijn als iemand aan het eind van een boek gelukkig single en niet zwanger zou zijn.

Papieren paradijs - Marlies Medema: Boeken als deze zijn de reden dat ik zelf nooit een roman zou willen schrijven. Dan zou ik het namelijk zo goed willen kunnen als Marlies Medema met dit boek voor elkaar gekregen heeft. Het boek vertelt het verhaal waargebeurde verhaal (hoewel geromantiseerd) van Anna Pannekoek die in 1845 tegen haar zin met haar man naar Suriname emigreerde om daar een Nederlandse nederzetting op te zetten. Eenmaal daar aangekomen blijkt dat de toekomst hen aanzienlijk rooskleuriger is voorgespiegeld dan de werkelijkheid. Een boeiend stukje Nederlandse geschiedenis waar ik tot op heden niets over wist. De temperamentvolle Anna sluit je vanaf het begin in je hart. Van begin tot eind een prachtig, maar hier en daar ook hartverscheurend boek.

Thuis op Dunleigh Hall - Dineke Epping: Wie een liefhebber is van de boeken van schrijvers als Julie Klassen, zal dit boek ook kunnen waarderen. Het vertelt het verhaal van de jonge Amerikaanse Caroline die trouwt met een Engelse graaf. Het boek is in die zin verrassend dat de bruiloft al vrij vroeg in het boek plaatsvindt, waarna het vooral beschrijft hoe de pasgetrouwden hun weg zoeken in het leven en in hun huwelijk. Dat gaat niet zonder slag of stoot, zeker niet omdat het boek zich in Ierland afspeelt en er een opstand van de Ierse pachters dreigt. Verwacht geen diepgaand boek en na een tijdje heb je het wel gehad met het geharrewar tussen de echtelieden. Maar dit is een prima boek voor wie van boy-meets-girl boeken houdt die zich in Engeland afspelen en op zoek is naar een boek voor de vakantie.

Een weg door vuur en water - Charles Martin: Heel eerlijk? Dit is niet het beste boek wat ik van Martin gelezen heb. Het vervolg op 'Waar de wereld in de oceaan valt' (in principe valt het boek los te lezen, maar ik raad het niet aan) kabbelt in het begin vooral, terwijl je ondertussen heel goed doorhebt dat ieder moment de ellende uit kan breken. Als dat dan na 200 bladzijden eindelijk gebeurt, gebeurt dat met zoveel onwaarschijnlijke elementen dat het wel een erg groot James Bond-gehalte krijgt. Waarom dan toch een review, terwijl ik alleen positieve reviews wil schrijven? Omdat ook dit boek wel weer een prachtige psychologische diepgang kent, met veel diepe inzichten. En omdat ook dit boek me zowel hardop aan het lachen, als aan het huilen kreeg. En natuurlijk omdat ik gewoon groot fan van deze schrijver ben.

Het geheim van geluk - Susan Meissner: Wat hou ik toch van boeken die je met één zin helemaal het verhaal in kunnen trekken waarna je het boek eigenlijk niet meer weg kunt leggen. De laatste zin van het eerste hoofdstuk van dit boek is er wat mij betreft zo één. Dit boek vertelt het verhaal van 15-jarige Emmy en de 7-jarige Julia die op een rampzalig moment in de Blitzkrieg in Londen uit elkaar gerukt worden, waarna Emmy zich jarenlang verteerd door schuldgevoelens een weg probeert te worstelen door haar leven vol geheimen. Ben je op zoek naar een luchtig boek? Dan kun je dit boek beter niet lezen. Het heeft hier en daar een forse emotionele lading en blijft je boeien tot de laatste bladzijde. Ik ben meerdere keren te laat gaan slapen, omdat ik dit boek niet weg kon leggen. 

Geachte Mr. Knightley - Katherine Reay: Wat een heerlijk en goed doorleefd verhaal is dit! Dit boek vertelt het verhaal van Sam, een jongedame die veel heeft meegemaakt. Door zichzelf te verstoppen achter haar favoriete romanfiguren kan ze het leven aan. Ze krijgt een studiebeurs aangeboden onder één voorwaarde: ze moet de mysterieuze Mr. Knightley op de hoogte houden van haar vorderingen door middel van het schrijven van brieven. Ieder hoofdstuk is een brief aan Mr. Knightley. De hoofdrolspeler maakt een prachtig omschreven psychologische ontwikkeling door en leert langzaam om het leven niet langer door de bril van haar roman-figuren te bekijken, maar er zelf vol in te gaan. Eén van de leukste en fijnste boeken die ik in de afgelopen periode gelezen heb voor als je gewoon even wilt ontspannen met een boek.

Kinderen van de rivier - Lisa Wingate: Dit boek vertelt het verhaal van een weeshuisdirectrice die arme kinderen van hun ouders stal en ze vervolgens voor veel geld verkocht aan rijke ouders. Helaas is de roman gebaseerd op historische feiten. Je verliest al snel je hart aan de jonge Rill die zich als twaalfjarige veel te verantwoordelijk voelt voor haar jongere zusjes en broertje. Een verantwoordelijkheid die ze helaas niet waar kan maken. Daarnaast speelt een verhaallijn in het heden van de jonge en succesvolle Avery die op zoek gaat naar waar ze vandaan komt en wie ze wil zijn. Haar toekomst lijkt door haar afkomst volledig vast te staan, maar wil ze dat zelf wel? Een roman die leest als een trein en je stil laat staan bij de vraag in hoeverre je je toekomst wilt laten bepalen door je verleden.

Het geheim van Chateau d'Epines - Melanie Dobson: Dit verhaal speelt zich grotendeels af in Frankrijk. Een kleindochter gaat op zoek naar het verleden van haar oma, die tijdens WOII in een kasteel in Frankrijk woonde. De 2 verhaallijnen wisselen af tussen het heden en verleden en zijn allebei zo goed geschreven dat je baalt dat er weer van perspectief wordt gewisseld. Dat zorgt ervoor dat je dit boek heel snel uitleest. Het verhaal laat zien dat iemand die officieel tot de vijand behoort niet altijd een vijand hoeft te zijn, terwijl iemand die aan jouw kant hoort te staan je wel eens zou kunnen verraden. Mijn favoriete citaat uit het boek? 'Dat je moedig bent, wil niet zeggen dat je geen angst kent. Het wil zeggen dat je blijft vechten, zelfs als je doodsbang bent.'

Een kamer vol lichtjes - Melanie Dobson: In dit boek lopen 3 verhaallijnen door elkaar. Dat van Ava die in het heden de geheimen van haar familie probeert te ontrafelen en dat van de vriendinnen Josie en de Joodse Eliese die honderden Joodse kinderen weten te redden uit de Hollandse Schouwburg in Amsterdam. Hoewel de hoofdpersonen volledig fictief zijn, is het verhaal van de kinderen in de schouwburg wel echt gebeurd. Een overzicht van de vele karakters in het boek was wel handig geweest, want met name op het eind moet je goed onthouden wie wie ook alweer was. Maar ja...daarmee was ook gelijk een belangrijk plot weggegeven, dus ik begrijp dat ze dat niet gedaan hebben. Koppie erbij houden dus. Maar dat lukt prima, want dit prachtige en spannende verhaal lees je het liefst in één adem uit.

Het schooltje van Auschwitz - Mario Escobar: Dit boek vertelt het waargebeurde verhaal van Helene Hannemann. Wanneer haar zigeunerman en vijf halfbloed kinderen op een dag worden afgevoerd naar Auschwitz, kiest zij er vrijwillig voor om met hen mee te gaan. Eenmaal in Auschwitz krijgt zij van Josef Mengele de opdracht om een school en crèche op te zetten voor de kinderen in het kamp. Dit boek gaat je niet in de koude kleren zitten en vertelt een stukje van het verhaal van de vele zigeuners die ook in kampen werden ondergebracht en vermoord. Deze invalshoek maakt het boek anders dan de vele andere oorlogsromans die ik heb gelezen. Aangrijpend!

Als ik jou was - Lynn Austin: In deze roman, die zich grotendeels afspeelt in Engeland, lees je hoe twee vriendinnen hun weg moeten zien te vinden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze krijgen beiden te maken met grote verliezen. Wanneer één van hen de kans om een nieuw leven in Amerika te beginnen na de oorlog afwijst, besluit de ander om haar plaats én haar identiteit in te nemen. Maar dat is natuurlijk vragen om moeilijkheden. Het idee van het innemen van andermans leven vond ik origineel en maakte dat ik het boek lastig weg kon leggen. Je wilt weten hoe het zo gekomen is. Fans van Downton Abbey moeten dit boek zeker lezen!

Het beloofde land - Elizabeth Musser: Dit boek vertelt het verhaal van twee vrouwen die in een crisis belanden en opnieuw op zoek moeten naar wie ze ook alweer zijn. Dit doen ze door tegen wil en dank de Camino, een pelgrimsroute in onder andere Frankrijk, te gaan lopen. Het is even inkomen, maar heeft herkenbare thema's als het loslaten van verkeerde patronen in je leven, hoe begrijpelijk ze misschien ook zijn. Wie eerder boeken van Musser heeft gelezen zal een aantal bekenden tegenkomen, maar dit boek kan ook prima los van haar andere boeken gelezen worden. Wat mij betreft 4 van de 5 sterren. Geen steengoed boek, maar wel prima leesmateriaal.

De paarden van Hitler - Arthur Brand: Dit is geen roman, maar een waargebeurd verhaal. Ik kreeg dit boek getipt door iemand en hoewel het me niet zo boeiend leek, las ik het toch omdat ik de persoon in kwestie hoog heb. En ik werd positief verrast. Dit boek gaat over verdwenen kunst uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog. Een Nederlandse kunstdetective komt het één en ander op het spoor en zoekt het uit. Het boek leest als een spannende detective, maar is waargebeurd. Wel een boek waar je echt je koppie bij moet houden, want vrijwel elke alinea geeft belangrijke informatie. Maar niet dik, dus je hebt hem zo uit. Ik ben blij dat ik hem gelezen heb.

Een lied in de schaduw - Lynn Austin: Deze roman speelt zich af in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het vertelt het verhaal van drie vrouwen die voor hartverscheurende keuzes komen te staan. De karakterontwikkeling van alle drie de vrouwen is mooi beschreven. En het boek toont mooi aan hoe moeilijk het soms is om te kiezen voor het goede in tijden van oorlog. De schrijfster heeft veel details over Nederland in het boek gestopt en in eerste instantie irriteerde me dat, omdat ik die als Nederlandse echt wel weet, maar haar Amerikaanse lezers weten dat natuurlijk niet. Ik vond het gewoon een heel fijn boek wat makkelijk wegleest. 

Stille woorden - Elizabeth Musser: Hoe belangrijk zijn macht, rijkdom en erkenning? En hoe ga je om met stemmen in je hoofd die je voortdurend leugens influisteren? Dat zijn de verfrissende thema's van dit boek. Het vertelt het verhaal van Lissa, een jongedame die na een ernstig auto-ongeluk opnieuw wil leren rijden. Ze wordt daarbij geholpen door de vriendelijke oude Ev McAllister, die haar niet alleen helpt het vertrouwen in zichzelf opnieuw te vinden, maar haar ook een aantal andere belangrijke levenslessen meegeeft. Het boek is even inkomen door de vele personages die geïntroduceerd worden, maar daarna prachtig!

Het gefluister van het water - Elizabeth Byler Younts: Wat een prachtig boek is dit! Het vertelt het verhaal van een gekleurd gezin dat na het verlies van één van hun kinderen een nieuwe start wil maken door te verhuizen. Hun nieuwe buren zijn mensen uit de Amish gemeenschap en hun levens kruisen elkaar op een bijzondere manier. Beide gezinnen blijken te worstelen met hun eigen verdriet en geheimen. Het onderwerp 'rouw' voert in dit boek de boventoon, maar daarnaast spelen geheimen ook een grote rol. Het boek leest prettig en zowel als professional als als ervaringsdeskundige kon ik me er heel goed in vinden. Deze wil je lezen!

Het meisje met de vlechtjes - Wilma Geldof: Dit boek vertelt het deels waargebeurde, deels fictieve verhaal van Freddie, een puber die in het verzet belandt. Het boek laat haarfijn zien dat de scheidslijn tussen goed en fout zelden duidelijk is. Dat zet me aan het denken over de tijd waarin we nu leven, waarin iedereen zijn eigen mening heeft 'goed' en 'fout'. Maar is die scheidslijn wel zo duidelijk? En worden we in onze strijd voor het 'goede' ook niet al te makkelijk over de grens meegesleept naar het 'foute'? Een boek wat aan het denken zet over je eigen handelen. Ik kon hem moeilijk wegleggen. Officieel voor Young Adults, maar prima te lezen voor volwassenen.

Een spel van licht - Charles Martin: ik koop eigenlijk alleen nog boeken als ze niet in e-boek worden uitgegeven, maar er is één schrijver waarvan ik iedere roman zelf op de boekenplank wil hebben staan en dat is Charles Martin. Met 'Een spel van licht' heeft hij opnieuw een heel ontroerende roman afgeleverd over de kracht van vergeving als je opgevoed bent in een liefdeloze situatie. Hier en daar zijn details wel wat vergezocht, maar ze zorgen ook voor een extra glimlach op je gezicht. Ik kan me niet herinneren dat hij in één van zijn eerdere boeken zó expliciet de christelijke boodschap stopte. Ik vond hem prachtig! 

Medaillon - Cathy Gohlke: Dit prachtige boek, dat zich grotendeels afspeelt in het Warschau van de Tweede Wereldoorlog, vertelt het verhaal van twee echtparen, het ene Joods, het andere niet. Ook laat het zien wat de uitwerking van leugens kan zijn binnen een relatie. Er zitten wel een aantal gruwelijke scenes in, dus niet altijd het beste 'nog even lezen voor het slapen gaan'-materiaal. Ook bevat het wel erg veel toevalligheden. Ik las hem in het Engels en weet niet hoe de NL vertaling van het boek heeft uitgepakt. Maar gezien de andere Nederlands vertaalde boeken die ik van Gohlke heb gelezen (ook aanraders!) zal dat wel goed zitten.

Lichter dan ik - Dido Michielsen: als je houdt van historische romans die zich afspelen in een andere cultuur, dan zit je goed met dit boek. Het toont je een inkijkje in de rol die Nederlanders in de 19e eeuw in Indonesië hebben gespeeld. Het verhaal wordt verteld vanuit een Indonesische vrouw die opgroeit in het Kraton in Yogyakarta, waarmee haar leven al vastgelegd lijkt. Ze is alleen nogal koppig en besluit een andere weg te gaan dan haar moeder voor haar heeft uitgestippeld. Vanaf dat moment loopt alles anders dan ze gewend is of verwacht had. Een triest, maar boeiend inkijkje in onze Nederlandse geschiedenis.

De dochter van de houtzager/Het lied van de houtzagerij - Vibeke Olsson: hou je van historische romans, maar ben je even klaar met de standaard Amerikaanse of Engelse setting? Dit boek speelt in het 19e-eeuwse Zweden. Het vertelt het verhaal van Britta, die opgroeit in een armoedig houtzagers gezin. Je volgt hoe ze opgroeit, waar ze mee worstelt en hoe een deel van de Zweedse samenleving er in die tijd uitzag. De karakter- en sfeerbeschrijvingen vind ik heel knap. Het tweede boek valt iets meer in herhaling, maar voor wie eens wat anders dan anders wil de moeite waard! 

Zolang ik jou heb - Susan Crandall: deze historische roman speelt zich af in het Mississippi van de jaren '60. Een periode waarin rassenscheiding en racisme nog hoogtij vierden. Een jong meisje loopt weg van huis en wordt opgevangen door een vrouw van kleur. Het is een prachtig boek over moed, vriendschap en de vraag wie nou uiteindelijk je echte familie is.

Neurie als je de woorden niet kent - Bianca Marais: dit boek heeft het voor elkaar gekregen dat ik zinnen meerdere keren heb gelezen en soms zelfs gemarkeerd, omdat ik ze zo prachtig vond en het liefst voor altijd zou onthouden. Iets wat ik eigenlijk nooit heb. Het boek gaat over liefde, verlies, rouw en vergeving tegen de achtergrond van de Apartheid in Zuid Afrika.

Het theemeisje van Yunnan - Lisa See: als je houdt van boeken over totaal andere culturen, is dit een echte aanrader. Dit boek gaat over eeuwenoude tradities in China en een meisje wat te midden van grote culturele veranderingen haar weg hierin probeert te vinden. Hier en daar wel vrij heftig

De dief van Korinte -Tessa Afshar: Ben je op zoek naar een boek wat gewoon lekker wegleest, zonder al teveel poeha en ingewikkeldheden? En heb je er geen moeite mee als verhalen rondom Bijbelse figuren verzonnen worden? Dan is dit gewoon een heel fijn en ongecompliceerd boek om even in weg te duiken.

Serie De Kindertrein - Jody Hedlund: Ik ben niet persé een fan van de boeken van Jody Hedlund, maar dit is wel een fijne serie. De serie vertelt het verhaal van drie zussen die allemaal op hun eigen manier te maken krijgen met 'De Kindertrein'. Een Amerikaans fenomeen waar ik nog nooit van gehoord had en waardoor ik ook weer iets nieuws over de Amerikaanse geschiedenis heb geleerd.

De Keuze - Edith Eva Eger: Het is de vraag of dit boek onder het kopje 'romans' thuis hoort, maar bij gebrek aan beter toch maar hier. 'De Keuze' is een autobiografisch boek over een vrouw die het concentratiekamp Auschwitz overleefde, maar vertelt ook over de lessen die zij leerde van de cliënten die zij jaren later als psycholoog mocht begeleiden. Een zeer indrukwekkend boek.

Het napalmmeisje - Kim Phuc Phan Thi: Dit (wederom) autobiografische boek vertelt het verhaal achter de iconische foto die genomen werd nadat er een napalm-bom op een dorp in Vietnam gevallen was. Het vertelt het schrijnende verhaal over haar jeugd, de oorlog, haar moeizame weg naar herstel en vrijheid en de bijzondere manier waarop God haar leven leidde. Ik heb de neiging behoorlijk recalcitrant te worden als mensen zeggen: 'Dit boek MOET je lezen.' Maar bij dit boek moest ik ze daarin wel gelijk geven.

De vrouw bij de bron - Stephanie Langsem: het verrast me dat dit boek geen enkele review heeft op de welkbekende site van de boekverkoper. Ik vond dit gewoon een heel fijn boek voor momenten dat je even een niet al te gecompliceerd boek wilt lezen. Je moet geen moeite hebben met geromantiseerde Bijbelverhalen, dan ben je met dit boek aan het verkeerde adres. Maar als je dat geen probleem vindt, dan kun je je heerlijk verliezen in het verhaal van Mara en Nava.

De Overtocht - Gina Holmes: Jenny is ongeneeslijk ziek en keert noodgedwongen terug naar het huis waarvan ze voorgenomen had er nooit meer terug te keren. Een prachtig boek over ziekte, liefde en relaties dat je niet onberoerd laat.

De Schuilplaats - Corrie ten Boom: Er is één boek wat ik er regelmatig bij pak als ik het moeilijk heb. Dat is dit boek. De Schuilplaats vertelt het verhaal van de familie Ten Boom die in de Tweede Wereldoorlog onderduikers had. Helaas wordt dat ontdekt en belanden de Ten Booms in een concentratiekamp. Dit boek lees je in één ruk uit en staat vol levenslessen. Iedere keer als ik het lees herinnert het me weer aan de grootheid van God en dat Hij echt mijn leven in Zijn hand heeft, hoe moeilijk het ook kan zijn. Het boek is voor mij een echte troost.

De motormeiden - Jenni L. Walsh: De Women's Royal Naval Service, ook wel de Wrens genoemd, was de vrouwelijke tak van de Britse marine ten tijde van de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Deze vrouwen ondersteunden het leger op veel verschillende manieren.

In dit boek neemt de schrijfster je mee in het leven van twee van deze vrouwen. Marion groeit op als wees en wanneer ze op haar 18e het weeshuis moet verlaten, heeft ze eigenlijk geen andere keus dan zich aan te sluiten bij de Wrens. Het is de tijd van de Eerste Wereldoorlog en haar beste vriend Eddie besluit met haar mee te gaan. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog volgen we Evelyn, een welgestelde jongedame die zich wil ontworstelen aan de controle van haar ouders en zich daarom bij de Wrens aansluit. Beide dames worden uiteindelijk motorkoerier en bezorgen belangrijke boodschappers of boodschappen van het leger. Dat dit niet zonder slag of stoot gaat laat zich raden.

Ik moest wel echt even inkomen, maar toen het verhaal een voor mij onverwachte wending nam had het boek me te pakken. Lekker leesmateriaal voor op een gure wintermiddag.

Wat niemand zag - Nagmeh Abedini Panahi: In dit boek neemt de schrijfster je mee in haar verhaal. Ze vertelt hoe ze op een bijzondere manier als 9-jarig meisje tot geloof kwam in een moslimgezin in Iran, hoe God haar roept om Hem, ondanks alle gevaren, te dienen in Iran én hoe ze haar man leerde kennen en zij samen aan het hoofd kwamen te staan van een bloeiende ondergrondse kerk. Maar dat is niet het hele verhaal. Wat vrijwel niemand ziet is dat ze achter de schermen genegeerd, vernederd en mishandeld wordt door haar man...

Wat dit boek prachtig laat zien is hoe God ons als gebroken mensen gebruikt, ondanks onszelf. Dat mag echt een bemoediging zijn. Ook laat het zien hoe God ons weet te vinden, ook wanneer wij niet naar Hem op zoek zijn.

Maar wat mij betreft heeft dit boek ook een keerzijde. Soms lijkt het er bijna op alsof de schrijfster ook haar gram en gelijk wil halen met dit boek. En ik merk dat ik dat lastig vind. Ik ben groot voorstander van het fenomeen 'hoor en wederhoor'. Begrijp me niet verkeerd: ik heb geen reden om te twijfelen aan haar verhaal. Het patroon in haar huwelijk wat zij beschrijft ken ik als hulpverlener helaas maar al te goed en komt dan ook heel geloofwaardig op me over. En ik vind het heel goed dat er meer boeken komen over vrouwen die op wat voor manier dan ook misbruikt worden, omdat ik denk dat het vrouwen in een soortgelijke situatie kan helpen om uit hun situatie te breken en sterker te worden. Ook loop ik lang genoeg rond in het christelijke wereldje om te weten dat daar (helaas!) ook hele verdrietige situaties zijn van misbruik, ook bij het leiderschap. Maar toch vind ik het lastig dat de beschuldigingen hier een nog levend iemand met een bloeiende bediening betreffen. Hoe de schrijfster dat anders gedaan had moeten hebben weet ik ook niet. Maar het feit dat ze ook een andere christelijke leider met naam en toenaam op een moeilijke manier wegzet, versterkt mijn 'ik vind dit niet prettig'-idee wel. Dat had namelijk niet gehoeven. Ze had dat ook anoniem kunnen houden. Tenslotte is er nog het feit dat ze inmiddels gescheiden is, maar wél nog de naam van haar ex-man gebruikt op de cover. Dat kan een cultuurding zijn wat ik over het hoofd zie, maar vreemd vind ik het wel binnen deze context.

Moet je dit boek dan links laten liggen? Nee. Het boek laat zo prachtig zien hoe liefdevol en trouw God is, ook te midden van de puinhopen van ons leven. En het laatste hoofdstuk vind ik zeer scherp en kan ik me grotendeels in vinden, al vind ik (hoop ik!) dat hij wel meer op de Amerikaanse maatschappij van toepassing is dan op de onze. Wat mij betreft dus een boek wat leest als een trein en waar veel mooie lessen in staan, maar wel één met een ingewikkeld randje.

En dan nog even een triggerwarning: dit boek bevat fragmenten van geestelijk, fysiek en mentaal misbruik. 

Audrey Blake- Het hospitaal van leven en dood: Tja...dit boek stelde me voor een dilemma. Het is namelijk deel 2 van een (tot op heden) tweeluik en het eerste boek vond ik de moeite van een review niet waard. Teveel lugubere details, teveel superlatieven. Dit boek daarentegen vond ik wél heel leuk om te lezen. In deel 1 (spoiler alert!) was te lezen hoe Nora Beady in het huis van dokter Horace Croft terechtgekomen was als wees en hoe ze door hem werd opgeleid op medisch vlak. In deel 2 volgens we Nora tijdens haar opleiding tot arts in Italië, waar ze het als enige vrouwelijke student niet makkelijk heeft. Ondertussen krijgt haar verloofde Daniël het thuis in Engeland zwaar te verduren als de praktijk die hij samen met dokter Croft voert het financieel zwaar krijgt en dokter Croft een hersenbloeding krijgt, waardoor hij niet langer kan werken. Lukt het Nora om haar artsendiploma op tijd te halen als ze met spoed terug naar huis moet? Zal Daniël op haar wachten? En zal het hen uiteindelijk lukken om Nora als arts te laten werken in het behoudende Engeland? Ik vond het een heerlijk boek waar ik van genoten heb. Maar ik denk wel dat het lastig is om het te lezen zonder deel 1. Maar geen nood: er zijn veel lezers die deel 1 ook heel leuk vonden. Dus geef het boek vooral een kans.

Wachten op kerst - Lynn Austin: Als Adelaide Forsythe na een lange dag thuiskomt, vind ze een kind onder de struiken bij haar voordeur. De 8-jarige Jack is weggelopen van een weeshuis en beweert dat hij helemaal geen wees is. Samen met Jack gaan Adelaide en haar man Howard op zoek naar zijn familie...als hij die echt heeft. 

Dit is een kerstverhaal zo als een kerstverhaal hoort te zijn. Guur weer, mensen in nood, romantiek en een kerstwonder. Daarnaast bevat het boek ook nog een aantal prachtige geestelijke lessen. Ik ben gewoonlijk niet zo van de kerstverhalen, maar van deze heb ik genoten.

Het boek is een vervolg op de roman 'Al mijn geheimen' van Lynn Austin, maar kan ook prima als stand alone worden gelezen. Het enige wat jammer is, is dat ik 'Al mijn geheimen' zelf ook nog als 'ongelezen' op mijn e-reader heb staan en door dit boek nu al weet hoe dat af zal lopen. Maar ach...wat geeft het. Ik heb een paar heerlijke uren kerstvoorpret gehad.

Opgescheept met jou - Courtney Walsh: Lauren heeft een hekel aan kerst. En daar heeft ze hele goede redenen voor. Maar deze kerst zal ze toch echt terug moeten naar het dorp waar ze ooit opgroeide, aan de andere kant van de VS, omdat haar broer voor het eerst vader zal worden. Vanwege haar vliegangst heeft haar broer geregeld dat ze met zijn beste vriend Will mee mag rijden. Maar laat ze nou ook een hekel aan Will hebben. En daar ook hele goede redenen voor hebben...

Toegegeven, dit boek is nogal cheesy. En daar moest ik even aan wennen. Maar het boek leest heerlijk weg en soms is het gewoon fijn om even een no brainer te lezen. Het gewone leven kan tenslotte al ingewikkeld genoeg zijn, toch? Aan het einde wordt het boek serieuzer en ontroerde het me zelfs. Prima vermaak dus, zeker in een koude en drukke decembermaand. Ik 'las' dit boek in luisterversie en die is zeer prettig ingesproken door actrice Miryanna van Reeden.