We leven in een gestreste maatschappij. We willen voldoen aan het perfecte Instagram-waardige plaatje. Moeten als partners allebei hard werken om de hypotheek of huur te kunnen betalen. Willen onze kinderen niets ontzeggen, dus rennen van clubje naar sport naar muziekles. We willen ook ons eigen sociale leven nog een beetje op peil houden. En we willen het liefst niets aan leukigheid en mooie kansen missen. En dat is het perfecte recept voor stress.
De invloed van stress op hormonen
Dat je teveel stress maar het best zoveel mogelijk kunt vermijden is bekend. Een beetje stress is gezond om goed te kunnen functioneren. Het maakt je scherp en alert voor bijvoorbeeld die presentatie die je moet houden. Het hormoon dat daarvoor zorgt heet adrenaline. Wanneer je langere tijd bloot staat aan stress, wordt die adrenaline omgezet in het hormoon cortisol. Cortisol zorgt ervoor dat je staande blijft in een langduriger periode van stress.
Maar cortisol en adrenaline hebben ook een aantal bijeffecten. Ze zorgen ervoor dat je slechter gaat slapen, je immuunsysteem slechter gaat werken en ook je libido lager wordt. Handig als je weg moet springen voor een aanstormende auto. Dan heb je al je energie nodig om de juiste beslissing te kunnen nemen en even een sprintje te kunnen trekken en heb je niks aan een goede nachtrust, goed immuunsysteem of een gezond libido. Minder handig als die hormonen aanwezig blijven in je lijf omdat je hele leven beheerst wordt door stress.
Andere invloeden van stress op je seksleven
Maar naast dat stress zorgt voor een verminderd libido en je dus veel minder zin hebt in seks, heeft stress nog meer invloed op je seksleven. Stress kan er ook voor zorgen dat je als vrouw niet of minder vochtig wordt of dat je je bekkenbodemspieren aanspant, waardoor een vrijpartij pijnlijk wordt en je (nog) minder zin krijgt in een volgende vrijpartij. Ook kan stress ervoor zorgen dat je als man geen erectie krijg of de erectie minder lang in stand blijft. En tenslotte kan stress ervoor zorgen dat je niet of juist veel te snel klaarkomt.
Stress vanwege seks
En dan zijn we er helaas nog niet. Want wanneer je een aantal keer op problemen bent gestuit in je seksleven, kun je ook stress krijgen juist vanwege de seks. Je bent bang dat het opnieuw pijn zal gaan doen. Je hoopt dat je de erectie dit keer wel lang genoeg vol kunt houden. En je wilt dit keer vooral niet opnieuw te snel klaarkomen. En jawel...je raadt het al: juist omdat je je daar zorgen over maakt is de kans groter dat het opnieuw niet zal gaan zoals jij graag wilt.
Ga aan de slag met de stress in je leven
Wil je een fijn seksleven? Dan is het belangrijk om de stress in jouw leven te verminderen. Hoe minder cortisol in jouw leven, hoe beter dat is voor jouw seksleven. Hoe je dat doet is afhankelijk van de reden waarom jij stress ervaart. Misschien ga je standaard over je grenzen heen en mag je gaan werken aan het bewaken van je grenzen. Misschien loopt je relatie niet zo lekker en is het belangrijk om dingen bespreekbaar te maken. Hoe dan ook: maak een actieplan! Want niet alleen je seksleven, maar ook de rest van je lichaam zal profiteren van minder stress.
En krijg je juist stress van een vrijpartij omdat je bang bent dat het niet loopt zoals jij wilt? Dan is de eerste opdracht: ontspan! Ga gewoon eerst eens knuffelen, strelen en kussen. Geniet van elkaars aanwezigheid. Seks is niet pas geslaagd als er sprake is van penetratie en orgasme. Seks is geslaagd als je je allebei gezien en geliefd voelt in een veilige setting. Van daaruit mag je verder werken. Gaat het eens een keer niet zoals jij graag zou zien? Dat gebeurt bij iedereen. Het is nergens voor nodig om je daar druk om te maken. Gaat het langere tijd niet zoals je graag zou willen, maak het dan bespreekbaar met je partner en ga even langs bij de huisarts.
Raak je gestrest vanwege een trauma rondom seksualiteit? Dan beschrijf ik in deze blog hoe je daar het beste mee om kunt gaan.
De stress-verlagende werking van seks
Het mooie is dat een fijne vrijpartij ook stress-verlagend kan werken. Tijdens het vrijen maak je namelijk het hormoon oxytocine aan. Dit wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd, omdat het niet alleen tijdens het vrijen, maar ook bij een knuffel of een fijne bijpraat-sessie met je vriendinnen vrijkomt. En oxytocine werkt stress-verlagend. Het zorgt ervoor dat je je rustig, veilig en gezien voelt.
Let wel op dat je seks nooit gaat gebruiken als hét middel om stress te lijf te gaan. Heb je stelselmatig teveel stress in je leven, dan is het belangrijk om die stress aan te pakken en te zorgen dat je agenda en/of je hoofd rustiger en overzichtelijker worden. En in de meeste gevallen zul je zien dat je dan ook vanzelf meer zin krijgt in seks.
En het allerleukste: hoe vaker we vrijen, hoe vaker zin we krijgen in seks. Dus ga die stress te lijf en ontwikkel een mooi en gezond seksleven.
Gebruikte bron:
Reactie plaatsen
Reacties