Verplichte seks door een kinderwens
Kinderen krijgen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Soms blijft de zo gewenste zwangerschap uit. En dat is het moment waarop vrijen een ingewikkelde bezigheid kan worden. Want ineens wordt jullie seksuele agenda niet meer geleid door liefde, romantiek en het simpelweg zin hebben in seks, maar door vruchtbaarheidskalenders, menstruatiecycli en ovulatietesten. Dat kan een behoorlijke druk op jullie seksuele relatie leggen. De spontaniteit is er af, er moet gepresteerd worden en dat ook nog op een specifiek moment. Ook als jullie de dag met ruzie begonnen zijn, je hoofd er niet naar staat of je net een hele volle agenda hebt. Die ovulatie wacht niet en het duurt een maand voor je opnieuw kans hebt om zwanger te raken.
Seks kan zo een verplichting worden, waar nog weinig liefde bij komt kijken, maar vooral veel stress. Hoe houd je het samen leuk in bed en hoe ga je hier het beste mee om?
9 tips om 'verplicht' vrijen zo fijn mogelijk te maken
- Praat er over met je partner. Wat doet het uitblijven van een zwangerschap met jullie? Wat betekent het voor jullie dat jullie 'moeten' vrijen? Ervaren jullie hier spanning en stress in? Wat doet dit met jullie zin om te vrijen? Hoe kijk je naar je partner? Is jullie pijn bespreekbaar? En als één van jullie even niet verplicht wil vrijen, is het dan ook een optie om een maand over te slaan? Staan jullie hier hetzelfde in? Of is de wens bij de één groter dan bij de ander? Of misschien ervaren jullie juist wel helemaal geen moeite bij het verplicht moeten vrijen? Ook dat is prima.
- Respecteer elkaars grenzen. Verplicht de ander niet tot seks. Hoe groot jullie of jouw kinderwens ook is, het geeft je niet het recht om seks van de ander te eisen. Als één van jullie niet wil vrijen, dan zij het zo. Dat betekent misschien dat jullie hoop wéér een maand wordt uitgesteld, maar juist in deze tijd heb je elkaars onvoorwaardelijke steun en support nodig. Bovendien wil je ook niet dat het verhaal van de conceptie van jouw kind een situatie is waarin de één de ander dwong of manipuleerde tot seks. Het doet je relatie geen goed, terwijl een goede relatie tussen jullie als (potentiële) ouders het beste is wat je een kind kunt geven.
- Zorg voor sfeer. Dat jullie moeten vrijen, wil nog niet zeggen dat het in een klinische, zakelijke setting moet plaatsvinden alsof het een punt op je to-do lijst is die je nog even snel af moet vinken. Wees lief voor elkaar, investeer eerst tijd in elkaar, zet een fijn muziekje op, zorg voor sfeerverlichting, verzorg jezelf goed, trek iets leuks aan. Als er sprake is van een goed voorspelbare cyclus, kun je zelfs van tevoren al voorbereidingen treffen om het samen zo leuk mogelijk te hebben. Koop een lief cadeautje, een mooi lingeriesetje of een lekkere fles wijn. Daardoor zal het vrijen iets minder als 'moeten' voelen en meer als een samen-activiteit waarbij jullie gewoon goed voor elkaar en elkaars emoties zorgen.
- Realiseer je dat stress en spanning effect hebben op jullie seksleven. Een onvervulde kinderwens kan veel stress, spanning en prestatiedruk met zich meebrengen. Dit kan effect hebben op je libido, maar ook op het behouden van een erectie, het ervaren van pijn bij het vrijen of het bereiken van een orgasme. Het beste is om een vrijpartij zo ontspannen mogelijk in te gaan en de verwachtingen niet te hoog te leggen. Maar bij een kinderwens is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Mochten jullie hier problemen in ervaren, weet dan dat dit heel begrijpelijk én normaal is. Dat verlaagt de druk wellicht al wat. Mocht het een probleem blijven, ga dan even naar de huisarts.
- Geef elkaar niet de schuld. Het kan zijn dat de reden dat jullie moeite hebben met zwanger raken voornamelijk bij één van jullie beiden ligt. Maar realiseer je dat het jullie gezamenlijke kinderwens is en jullie gezamenlijke seksleven. You're in this together. Blijf samen een front vormen, zodat jullie relatie sterk blijft. Als jullie getrouwd zijn, hebben jullie elkaar de belofte gedaan dat jullie bij elkaar blijven 'in goede en in slechte tijden'. Dit is een slechte tijd, waar jullie goed uit kunnen komen als jullie elkaar blijven ondersteunen en naar elkaar blijven luisteren.
- Investeer in jullie relatie. Een onvervulde kinderwens kan een grote druk op een relatie leggen. Daarom is het belangrijk dat je ook buiten jullie kinderwens om tijd en aandacht aan elkaar besteed. Plan leuke uitjes, investeer tijd in elkaar, koop een leuk cadeautje, verras de ander eens door een huishoudelijke taak te doen die eigenlijk niet de jouwe is of verzin iets anders leuks. Probeer de ander het gevoel te geven dat hij gezien en geliefd wordt. Op die manier leg je de beste basis voor de strijd waar jullie samen in staan. Bovendien is het veel leuker vrijen als het tussen jullie twee goed zit.
- Praat niet alleen samen over dit lastige onderwerp, maar deel het ook met vrienden. Soms is het lastig om elkaar te vinden in dit onderwerp. Je voelt je als man of vrouw niet begrepen door de ander, omdat jullie zo anders in elkaar zitten. Dan kan het helpen om er met goede vrienden over te praten. Zij kijken met meer afstand naar de situatie. Hebben jullie geen vrienden waarmee jullie hierover durven te spreken? Kijk dan eens in je omgeving rond of er misschien anderen zijn die met dit probleem worstelen of geworsteld hebben óf zoek een goede hulpverlener die je hier verder mee kan helpen.
- Blijf praten. Ik weet het; mijn eerste punt was ook al 'praat er over met je partner', maar als een situatie langer duurt, bestaat het risico dat je stopt met praten. Omdat je toch wel denkt te weten hoe die ander er in staat. Maar nu je een aantal maanden verder bent, zou het zomaar eens kunnen dat de ander van mening veranderd is, dat hij meer of minder emoties ervaart of dat er andere dingen veranderd zijn. Daarom is het belangrijk om te blijven checken bij de ander: hoe is het met jou? Is dit nog steeds wat wij samen willen? Wat heb je hierin van mij nodig? Wat vind je fijn en wat niet? Wat zouden we kunnen veranderen om het voor ons allebei een zo goed mogelijke periode te maken?
En tenslotte nog een punt speciaal voor de christelijke lezers:
- Betrek God er bij. Voor sommige mensen is het idee om God bij je seksleven te betrekken nogal choquerend. Maar Hij kent onze pijn en ons verlangen en wil zo graag dat we Hem bij ieder aspect van ons leven betrekken. Dus óók bij onze kinderwens en óók bij ons seksleven. Vertel aan God waar jullie pijn zit, waar je de pijn van de ander ziet, over jullie worsteling rondom seksualiteit en het verplicht moeten vrijen. Ik kan geen garantie geven dat jullie vervolgens het wonder meemaken van het alsnog zwanger raken. Ik durf jullie wél de garantie te geven dat Hij jullie hoort en iets met jullie gebed doet.
Reactie plaatsen
Reacties