Het beste in de ander naar boven halen

Gepubliceerd op 5 november 2023 om 08:00

Wanneer je al langere tijd bij elkaar bent, is het makkelijk om elkaar voor lief te nemen. Jullie hebben je vaste routine gevonden, ruzies gaan altijd over hetzelfde, de taken zijn verdeeld en jullie liefdesleven kabbelt voort. Je loopt dan het risico dat je elkaar een beetje uit het oog verliest. Je verlangt naar groei en meer diepgang in je relatie, maar je weet niet zo goed hoe. 

Hoe mooi zou het zijn als het jullie lukt om elkaar op te bouwen in een relatie? Om het beste in de ander naar boven te halen en daarmee ook een stuk groei en uitdaging in je huwelijk te houden. Waarom zou je investeren in het geluk van de ander, in plaats van dat van jezelf? En hoe kun je het beste in de ander naar boven halen? 

Waarom het goed is om het beste in de ander naar boven te halen

In een wereld waarin we op zoek zijn naar ons eigen geluk, kan het best ingewikkeld zijn om je huwelijk goed te houden. Want vaak kost het geluk van de ander in eerste instantie een stukje van jouw geluk. Wanneer je partner ambitieus is en daarin wil groeien, betekent het vaak dat jij thuis de boel draaiende moet zien te houden. En wanneer je partner heel creatief is en zich daarin ontwikkelt, kan het ook behoorlijk rommelig zijn in huis terwijl jij misschien een opgeruimd huis nodig hebt om tot rust te kunnen komen. En wanneer je partner zich graag een weekend terug wil trekken in een klooster voor de broodnodige rust, betekent dat dat jij er een weekend alleen voor staat in de zorg voor je kinderen.

Groeien kost ons iets. Zeker wanneer het gaat om de groei van de ander kan het soms moeilijk zijn om dat op te brengen. Zelfs als je heel veel van die ander houdt. En toch brengt het ons ook iets. Je partner groeit, ontdekt nieuwe dingen, beleeft avonturen en zit daardoor lekkerder in zijn vel. Hij heeft nieuwe energie gekregen of heeft zin in zijn werk. Zij komt thuis met nieuwe en enthousiaste verhalen die zorgen voor de nodige vrolijkheid. Als het goed is geniet je er van om de ander tot bloei te zien komen. Je ontdekt nieuwe kanten van je partner die hem of haar extra aantrekkelijk kunnen maken. Je hebt nieuwe gespreksstof. Daarnaast bied je als christen je partner de ruimte om zijn of haar door God gegeven gaven en talenten te ontwikkelen en in te zetten. Dat alles zorgt voor een ontspannener, opgewekte sfeer in huis en in jullie relatie. En als je christen bent zorgt het ervoor dat je partner of jullie samen je in kunnen zetten voor datgene wat God van jullie vraagt, wat zorgt voor een stuk zingeving.

It takes two

Daarbij is het wel belangrijk dat jullie elkaar de ruimte geven om te groeien. Wanneer één van beide partners alle ruimte krijgt (of neemt) en de ander stil blijft staan, krijg je scheefgroei. Dat is niet erg wanneer dit tijdelijk is. Soms wil de één een opleiding volgen en kost dat de ander 4 jaar lang extra opofferingen. Of soms zit de één in een burn out en heeft veel tijd en ruimte nodig voor herstel, waardoor meer taken bij de ander komen te liggen. Maar het is belangrijk dat jullie je daar wel bewust van zijn en er ook aandacht voor de gevende partner blijft. Dat hoeft niet met grootse gebaren, maar een gesprek over 'Hoe is deze situatie voor jou en wat kan ik doen om jou hierin meer lucht te geven?' kan al heel veel helpen. Daarmee geef je aan dat je oog hebt voor de opofferingen van de ander en dat je alles wilt doen wat in je macht ligt om hem of haar ook tot bloei te brengen.

Hoe breng je de ander tot bloei?

Maar hoe kun je er nou voor zorgen dat de ander zoveel mogelijk tot bloei komt, zonder daarbij jezelf en jullie huwelijk uit het oog te verliezen? Ik heb een aantal tips voor je:

  1. Ga in gesprek over de talenten die je in de ander ziet: Bespreek de mooie dingen die je in de ander ziet. Zijn zorgzaamheid, haar doortastendheid. En bedenk samen eens manieren waarop je die talenten meer tot bloei zou kunnen laten komen. Misschien zou hij graag meer zorgtaken in het gezin of in een vrijwilligersorganisatie op zich nemen? Misschien is haar doortastendheid goed inzetbaar in de gesprekken met zorgverleners van jullie kind? Zitten jullie op je plek met de gaven en talenten die jullie bij elkaar zien? Zowel in het gezin als op het (vrijwilligers) werk? En wat zou je graag anders zien? 
  2. Focus op het goede in de ander: Soms is het heel makkelijk om alleen maar je irritaties uit te spreken richting elkaar. Dan is het goed om te bedenken dat iedere valkuil ook een kwaliteit heeft. Bij rommelig hoort vaak creatief. Bij vaak over je grenzen laten lopen hoort vaak empathisch of meevoelend. En bij passief hoort vaak geduldig. Probeer eens op die manier naar je partner te kijken. Aan welke dingen irriteer jij je? Welke kwaliteit hoort daarbij? En is er een manier waarop jullie die kwaliteit beter zouden kunnen benutten?
  3. Maak tijd/geld/ruimte vrij zodat een ander zich kan ontplooien: Om tot bloei te kunnen komen, heb je vaak tijd, geld en/of ruimte nodig om je kwaliteiten te kunnen ontdekken, uit te vinden wat bij je past en wat niet en ook om die talenten vervolgens in te kunnen zetten. Gun een ander die ruimte. Neem de kinderen even mee naar de kinderboerderij als de ander rust nodig heeft of een telefoontje moet plegen. Kijk of er dingen zijn waarop je kunt besparen zodat de ander toch die opleiding kan doen. Of maak een hoekje in huis vrij waar de ander een hobbyruimte kan maken.
  4. Zorg voor een zeker evenwicht: Ik heb het al eerder besproken, maar zorg zoveel mogelijk dat er ruimte is voor beide partners. Soms kan het door omstandigheden niet anders dan dat de één meer ruimte krijgt dan de ander. Maar probeer ook dan oog te houden voor elkaar en ruimte te geven aan elkaar.
  5. Accepteer het als er even geen groei in zit: Soms lijkt jullie huwelijk en persoonlijke ontwikkeling een tijd stil te staan. Dat is normaal en komt in ieder huwelijk voor. Vaak wordt het ingegeven door de omstandigheden. Jullie zitten financieel krap bij kas en er moet domweg brood op de plank komen waardoor er even geen ruimte is voor groei. Of jullie hebben een jong gezin, waardoor jullie allang blij zijn als het 's avonds gelukt is om de kinderen zonder kleerscheuren weer in bed te krijgen. Dat geeft niet. Ieder huwelijk kent die perioden. Gaat het (bij één van jullie beiden) wringen? Praat hier dan eens over met vrienden, een ouder echtpaar dat je vertrouwt of ga eventueel in therapie.
  6. Realiseer je dat jullie veranderen: Wie ouder wordt veranderd. Dat wat ooit goed was voor je partner, hoeft dat nu niet meer te zijn. Blijf niet automatisch altijd alles hetzelfde doen omdat jullie dat nou eenmaal zo gewend waren, maar blijf in plaats daarvan in gesprek en bespreek regelmatig de vragen: zit jij nog op je plek? Wat kan ik doen om jou beter uit de verf te laten komen? Wat heb jij daarbij nodig?
  7. Let op hoe je over de ander spreekt: Even mopperen op onze partner doen we allemaal weleens. Ook wanneer de ander er niet bij is. Soms kan dat helpen om stoom af te blazen. Maar het wordt wel een probleem wanneer je voornamelijk negatief over je partner spreekt. De ander heeft dat echt wel door. Hoe je over iemand spreekt werkt vaak door in je houding en gedrag naar de ander en heeft ook nog eens een negatief effect op hoe je partner naar zichzelf kijkt of hoe anderen naar je partner kijken. Benadruk in gesprekken de positieve kanten van je partner. Je zult merken dat je eigen houding hier ook door zal veranderen.
  8. Investeer in leuke dingen doen samen: Wanneer je regelmatig tijd vrijmaakt om samen leuke dingen te doen, helpt dat jullie om het beste in elkaar naar boven te halen. Leuke dingen doen gaat vaak samen met tijd om te praten, ontspanning en soms ook met nieuwe avonturen. Dit geeft allemaal een boost aan je relatie, je partner en jezelf.
  9. Bid voor elkaar: En als je christen bent, bid dan voor elkaar. Bid of God je de gaven en talenten van de ander wil laten zien en hoe jij kunt helpen om die tot bloei te laten komen. Bid voor bescherming van de ander en van jullie huwelijk. Bid voor het werk van de ander. Bid samen, maar ook alleen. En vind je het moeilijk om te bedenken wat je voor de ander kunt bidden? Lees dan eens de boeken van Stormie Omartian over 'De kracht van de biddende vrouw' of 'De kracht van de biddende man' en laat je door haar inspireren. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.